Ευρωζώνη: Συναλλαγές ρεκόρ ύψους 174 δισ. από μεγάλες τράπεζες σε ατομικές συμφωνίες με επενδυτές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται όλο και περισσότερο σε εξατομικευμένες συμφωνίες με επενδυτές, όπως αμοιβαία κεφάλαια, για να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τα χαρτοφυλάκια δανείων τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους ισχύ, ανέφεραν στο Reuters αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πραγματοποίησαν συναλλαγές αυτού του είδους πέρυσι με αξία ρεκόρ 174 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή.

Αυτές οι συναλλαγές για τις οποίες διεκδικείται μεταφορά σημαντικού κινδύνου (“SRT”) δεν είναι νέες, αλλά επειδή είναι συνήθως διμερείς και ιδιωτικές, τα δεδομένα σχετικά με αυτές δεν δημοσιοποιούνται και οι λεπτομέρειες παραμένουν μυστικές.

Με την εκφόρτωση ορισμένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα δάνεια τους, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσό του κεφαλαίου που πρέπει να αφήσουν στην άκρη για να καλύψουν πιθανές ζημίες, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Clifford Chance.

Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή τιτλοποίηση, στην οποία τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας μεταφέρονται σε μια ξεχωριστή οντότητα που πουλά τίτλους σε επενδυτές, οι συναλλαγές SRT συχνά μιμούνται μια πώληση. Στην περίπτωση της συνθετικής τιτλοποίησης, μια τράπεζα μεταφέρει τον κίνδυνο μέσω πιστωτικών παραγώγων ή εγγυήσεων, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τα υποκείμενα ανοίγματα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, χρησιμοποιώντας συναλλαγές τύπου SRT μια τράπεζα μπορεί να μεταφέρει κινδύνους ζημιών που ισοδυναμούν με 7% έως 12% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Για τους επενδυτές, η ελκυστικότητα των συναλλαγών SRT παρέχεται από μια λιγότερο ασταθή απόδοση από πολλά περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος που διαπραγματεύονται ανοιχτά, και ανάλογα με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, υψηλότερες ανταμοιβές με τη μορφή κουπονιού για την προστασία που προσφέρεται στην τράπεζα.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αυξηθεί», λέει ο Jason Marlow, διευθυντής της ομάδας διαχείρισης εταιρικών πιστωτικών χαρτοφυλακίων στη βρετανική τράπεζα Barclays. Σύμφωνα με τον Marlow, οι τράπεζες που κατέφευγαν σε συναλλαγές SRT μία φορά κάθε τρία χρόνια τώρα τις κάνουν «μία ή και πολλές φορές το χρόνο» για να απελευθερώσουν πιστωτικές γραμμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα δάνεια σε ένα κλίμα όπου υπάρχουν περιορισμοί κεφαλαίου. .

Η ΕΚΤ, το ίδρυμα που εποπτεύει άμεσα τις σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης, αποκάλυψε στο Reuters ότι η πλειονότητα των συναλλαγών SRT που ολοκληρώθηκαν το 2022 αφορούσε δάνεια που είχαν απόδοση, μια αλλαγή από την κατάσταση του 2021, όταν τα δάνεια με προβλήματα αντιπροσώπευαν περισσότερα από τρίτο των συναλλαγών τύπου SRT.

Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «ήταν ιδιαίτερα γεμάτο», λέει ο Olivier Renault, διευθυντής της Pemberton Asset Management, η οποία πουλά την προστασία των τραπεζών για τα χαρτοφυλάκια δανείων τους. Η εταιρεία του συζητά σχέδια με τράπεζες για «περισσότερες από 50 συναλλαγές τύπου SRT» και αναμένει έναν σταθερό αριθμό το 2023 «καθώς οι τράπεζες έχουν λίγες διαθέσιμες επιλογές για να αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαιοποίησής τους».

Παρόλο που οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες συναλλαγές στο παρελθόν, η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών και η διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ενέτειναν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο μιας οικονομικής επιβράδυνσης στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Επιπλέον, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών αυξήθηκε επίσης μετά το πλήγμα στους κατόχους ομολόγων πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) μετά τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS.

Πηγή: Αgerpres.ro:

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος