«Ευρωπαϊκός εφιάλτης» με το φυσικό αέριο: Ξέφρενη κούρσα με τιμή ρεκόρ – Όμηρος των hedge funds η Ιταλία (video)

Array

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για την Ευρωζώνη τείνει να εξελιχθεί η Ιταλία, καθώς το πολιτικό πρόβλημα που δημιούργησε η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, το ιταλικό χρέος και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τη χώρα.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο 3,7% προκαλώντας άνοδο των σπρεντ από 1,37 στην αρχή του έτους σε 2,3%.

Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει για συρρίκνωση της ιταλικής οικονομία άνω του 5% σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού και υποψήφια πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας.

«Είμαι πολύ επιφυλακτική γιατί ξέρω ότι η κατάσταση της Ιταλίας δεν είναι αυτή που λέει η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη και το διεθνές τοπίο ακόμη πιο περίπλοκο. Με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, τις τιμές της ενέργειας, την επισιτιστική κρίση, τον πόλεμο, τις κυρώσεις, δεν είμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση» λέει η ίδια.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο ρεκόρ μετά τον περασμένο Μάρτιο σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την αβεβαιότητα ως προς την παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται την Αλγερία με επίσημο στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ανεπίσημο στόχο την εξασφάλιση περισσότερου φυσικού αερίου.

Εν όψει του δύσκολου χειμώνα η Γερμανία υιοθετεί σειρά μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η μέγιστη θερμοκρασία στους δημόσιους χώρους θα είναι 19 βαθμοί Κελσίου ενώ καταργείται η θέρμανση σε διαδρόμους και χωλ και η φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων και μνημείων.

Στα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση της φωταγώγησης στις βιτρίνες των καταστημάτων και της θέρμανσης στις ιδιωτικές πισίνες.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εντός του 2022.

«Μόνον όταν η κυβέρνηση μπορέσει να περάσει στο πρώτο χρόνο της θητείας της όλους τους νόμους που απαιτούνται ώστε να επισπευσθεί η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, μόνον τότε θα πετύχουμε» σημειώνει.

Τις ανησυχίες για σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις εντείνει και το παιχνίδι της ρωσικής Gazprom με τις τουρμπίνες του αγωγού Nordstream 1.

Την ώρα που η Καναδή υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι σκοπεύει να στείλει πίσω και τις υπόλοιπες πέντε τουρμπίνες του αγωγού, η Gazprom ανακοινώνει ότι καμία από τις έξι τουρμπίνες δε βρίσκεται στον Καναδά χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει την τοποθεσία τους.

Κλυδωνισμοί στην Ιταλία

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, η είδηση της επερχόμενης διακοπής της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου επηρέασε κατά πολύ και την πολιτική σκηνή, εφόσον θεωρείται μια «πρόβα τζενεράλε» του τι έρχεται έως ότου αποκτηθεί ενεργειακή ανεξαρτησία από τη ρωσική προμήθεια.

Ο ηγέτης του Τρίτου πολιτικού Πόλου της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα, επικαλούμενος μια εθνική έκτακτη ανάγκη, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις για αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας ώστε να υποστηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο αλλά και μια πιθανή μετατόπιση του προϋπολογισμού για οικονομικές ενισχύσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Castelli, υπάρχει περιθώριο παρέμβασης με νέο διάταγμα για να τεθούν υπό έλεγχο οι επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Η ηγέτις των «Αδερφών της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι στη σημερινή της συνέντευξη στο Ρόιτερς προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές και τόνισε πως μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς «δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά».

Οι αγορές ουσιαστικά φοβούνται μια διαστρέβλωση της πορείας που είχε χαράξει ο Μάριο Ντράγκι. Το ιταλικό δημόσιο χρέος έχει φτάσει στο 147% του εθνικού ΑΕΠ, και πολλοί αναλυτές φοβούνται πως τα περίπου 200 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κινδυνεύουν να χαθούν.

Την ίδια ώρα, το Ιταλικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης εργάζεται πυρετωδώς για την επικαιροποίηση και εφαρμογή ενός νέου σταδίου του εθνικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας για περαιτέρω, σοβαρές εξοικονομήσεις ενέργειας, οι οποίες ίσως και ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, πριν o Nord Stream 1 τεθεί υπό συντήρηση.

Σύμφωνα με δήλωση της Τετάρτης του ίδιου του Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία βρίσκεται φαίνεται να εξαρτάται κατά περίπου το 20% από τις ρωσικές προμήθειες, σε σχέση με περίπου το 40% που ήταν πέρσι.

  • Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου
  • Ανταπόκριση – Πάρμα: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος