Eurogroup: Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία

Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο σφράγισε η απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ένα ακόμα ορόσημο για την ελληνική οικονομία καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Για ιστορική μέρα για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά την απόφαση εκταμίευσης μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι θετική, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και στη εκτίναξη του πληθωρισμού.

Στο δεύτερο αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ανάψει το «πράσινο φως» για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί για ακόμα ένα εξάμηνο, όπως γινόταν έως σήμερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική και θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, αυτό το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένως από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όπως και η στήριξη στους πολίτες χωρίς όμως να ξεφεύγει δημοσιονομικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα.

Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι.

Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.

Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης.

Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!».

Με βάση την 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν έως και τον Οκτώβριο. Πρόκειται για εκκρεμότητες οι οποίες σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2023, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τους δασικούς χάρτες αλλά και 8 κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών, Αττική Οδό, κ.α.).

Το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική μετα-προγραμματική αξιολόγηση (όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τις άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια). Η σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου ώστε με βάση τα συμπεράσματα της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, αντίστοιχου ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος