Ευρωπαϊκές αγορές: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ

Μικρές μεταβολές παρατηρούνται σήμερα (23/5) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, θα συνεχίσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας.

Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν την Παρασκευή με τον Κέβιν Μακάρθι να αναφέρει μέσω Twitter « Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει να δαπανά χρήματα που δεν έχουμε».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Σε εγχώριο επίπεδο, Η πολιτική συνέχεια που συνεπάγεται η αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας θα υποστηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.

Η Scope έχει αναβαθμίσει τη χώρα κατά πέντε βαθμίδες, από Β- σε ΒΒ+ και είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έφερε την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, τον Σεπτέμβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Scope ήταν επίσης ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης που έδωσε θετική προοπτική στην αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας.

Σήμα για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου δίνει και ο οίκος DBRS, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής

Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα έδινε εντολή για να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) 30,5 δισ. ευρώ είναι ακόμη ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πιθανή αναβάθμιση στην αξιολόγηση της DBRS Morningstar για την Ελληνική Δημοκρατία.

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έδειξαν ότι οι πολίτες έστειλαν εντολή για συνέχεια στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, σχολιάζει με τη σειρά της η S&P Global Ratings.

Συγκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία μέχρι το 2026.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο παραπάνω αναφερόμενο οικονομικό πλαίσιο, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,35%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,96%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,22%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 0,43% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι υψηλότερα σε ποσοστό 0,28%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές αναδείχθηκαν ξανά νικητές έναντι των πωλητών και με αυξημένες συναλλαγές αξίας 220 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε περαιτέρω κλείνοντας στις 1.205,30 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,33%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,48%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 bps στο 4,33% ενώ του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,85% παρουσιάζοντας μεν αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, έχοντας, όμως, υποχωρήσει κατά 42 μονάδες σε μηνιαία βάση.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ – ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΥ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,83%, στα 72,90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,81%, βρίσκεται στα $76,80.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0780 δολ./ευρώ.

Σε χαμηλό δύο ετών κινείται το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς η χαμηλή βιομηχανική ζήτηση και οι άφθονες προμήθειες πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές. Οι αποθήκες στην Ευρώπη έχουν σχεδόν 66% πληρότητα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της εποχής, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, συμβάλλοντας στην πτώση.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Αμστερνταμ, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές αγορές, υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για παράδοση τον επόμενο μήνα. Στις σημερινές συναλλαγές, η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου βρίσκεται, στα 29,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπιες μεταβολές και διαπραγματεύσεις με φόντο το χρέος στις ΗΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος