Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για υψηλό ενεργειακό κόστος

Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου πραγματοποιείται το μεσημέρι σύμφωνα με πληροφορίες με θέμα το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξετάζεται, μάλιστα, επέκταση του fuel pass, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι πολίτες, την ώρα που η βενζίνη στην αντλία έχει εκτοξευθεί σε νέο ιστορικό υψηλό, και η τιμή στα νησιά να φτάνει τα 2,75 ευρώ και στην Αθήνα γύρω στα 2,38 ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι η αύξηση του πληθωρισμού πιέζει περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά και εκείνα που έχουν σταθερά εισοδήματα. Ωστόσο σημείωσε ότι η ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και για νέες παρεμβάσεις.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χθες το βράδυ στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να κινούνται εντός των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού ενώ έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην αγορά να μην υπερβαίνει τα περιθώρια κέρδους προειδοποιώντας με νέα αυστηρά πρόστιμα

Στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται: η επέκταση του μέτρου της κάρτας καυσίμων που αφορά τα καύσιμα κίνησης, όπως και των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από τους 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω του μέτρου αυτού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του το πρωί στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των πολιτών.

Η εικόνα πάντως τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά παραμένει ανησυχητική. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ επιμένει πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αποκλιμάκωση της τάξης του 5% σε χρηματιστηριακό προϊόν που αποτυπώνει την διακύμανση της τιμή του πετρελαίου στη Μεσόγειο δεν αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην τιμή της αντλίας.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά κινείται στα 2,367 έχοντας καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 9% μέσα σε ένα μήνα. Όταν την ίδια στιγμή στη νησιωτική χώρα η τιμή στα πρατήρια έχει ξεπεράσει τα 2,7 ευρώ ανά λίτρο.

Το βλέμμα αύριο Πέμπτη, στρέφεται στη σύσκεψη της ΕΚΤ όπου θα δούμε αν θα δώσει σήμα για άμεση αύξηση των επιτοκίων

Είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα και τη τιμή του πετρελαίου και ο λόγος είναι ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα επηρεάσει τη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος