«Έξυπνοι» μετρητές, vouchers και παύση παραγωγής σε ώρες αιχμής από την τροπολογία για υπερκέρδη στην ενέργεια

Array

Στη Βουλή εγκρίθηκε η τροπολογία για την επιβολή φόρου στα υπερ-έσοδα που είχαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Προωθείται επίσης πρόγραμμα για την «Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια». Θα δίδονται ακόμη vouchers στους ιδιοκτήτες κτιρίων για την εξοικονόμησης ενέργειας.

Καθώς το ρολόι «τρέχει» γράφοντας κιλοβατώρες, οι ενεργειακές εταιρίες γράφουν «υπερκέρδη».

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αναμένεται να ανακτηθούν και τα υπερβολικά κέρδη των παρόχων ενέργειας, δηλαδή της λιανικής, μετά την ανάκτηση κερδών από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Κατ’ εφαρμογή του νέου μηχανισμού, θα επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτη εισφορά βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων από τη δραστηριοποίηση στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον υπολογισμό, ορίζεται μέγιστη τιμή λιανικής με βάση το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προσαυξημένο με εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους και λαμβάνοντας υπόψη εύλογο ποσοστό για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού, θα επιβάλλεται σε τριμηνιαία βάση το 60% της έκτακτης εισφοράς που υπολογίζεται και το υπόλοιπο 40% θα αποδίδεται μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος.

Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά στο διάστημα από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου και τα ποσά που θα υπολογιστούν θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Προχωρούμε σε ένα μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας. Από τα υπερκέρδη μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει περί τα 2,5 δις € και θα εισπράξουμε και αναδρομικά άλλα 400 εκατ. €». Συνέχισε, τονίζοντας ότι «Τα υπερέσοδα θα υπολογίζονται από τη ΡΑΕ σε μηνιαία βάση και θα προκύπτουν από τη στάθμιση μιας εύλογης τιμής λιανικής του ηλεκτρικού συν ένα εύλογο κέδρος. Το 60% του ποσού θα εισπράττεται σε τριμηνιαία βάση και θα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Παύση παραγωγής σε ώρες αιχμής – Αντισταθμιστικά μέτρα

Για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, προβλέπεται να σταματούν την παραγωγή τους σε ώρες αιχμής, ορισμένες μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες θα λαμβάνουν αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη για την απώλεια παραγωγής. Σε περίπτωση όμως μη συμμόρφωσής τους, θα πληρώνουν πρόστιμο.

«Έξυπνοι» μετρητές για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές

Για την εθελοντική εξοικονόμηση ενέργειας από οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές θα δοθεί voucher αγοράς «έξυπνων» συστημάτων που καταγράφουν τις ενεργειακές καταναλώσεις σε πραγματικό χρόνο. «Αυτή κατάσταση, πρόκειται να λυθεί με τους έξυπνους μετρητές, με τους οποίους μπορούμε να παρακολουθούμε αδιάλειπτα και συνεχώς την κατανάλωσή μας», υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνος Λάσκος, Πρόεδρος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Μαζικές αναβαθμίσεις «γερασμένων κτιρίων»

Καθώς το ελληνικό κτιριακό απόθεμα είναι γερασμένο και χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, προβλέπονται μαζικές ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Ο κ. Λάσκος σημείωσε επιπλέον ότι «Έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Τα ελληνικά κτίρια δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ένα κτίριο που είναι κατασκευασμένο πριν το 1980 μπορεί να καταναλώνει μέχρι και 3 φορές παραπάνω ενέργεια».

Σχέδιο Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει σχέδιο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου υπό προϋποθέσεις. Όταν δηλαδή η τιμή του εκτινάσσεται πάνω από συγκεκριμένα όρια, η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας θα σταματά και δεν θα εκτελούνται παραγγελίες. Θα αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και θα ισχύει για ένα έτος.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί από τις αντιπροσωπείες των 27 κρατών μελών.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος