Θετικό επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (31/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

του Παντελή Μάνου

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στη αυριανή συνεδρίαση της Fed και τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις χώρες του ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν με ανακούφιση το γεγονός ότι το Ισραήλ ακολου-θεί μία προσεχτική προσέγγιση στην επίτευξη των στρατιωτικών του στόχων, περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο ευρύτερης περιφερειακής κρίσης καθώς προχωράει σε σταδιακές, στοχευμένες χερ-σαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέρ-γειας, υποχώρησε στο 4,2% ετησίως από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ανήλθε στο 3,9% τον Οκτώβριο από 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.

Η Εurostat δημοσίευσε σήμερα και τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το δεύτερο ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,57%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,98%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,16%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 1,17%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανί-ζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,04%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 80 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1193,10 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,57%.

ΟΜOΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 5 μο-νάδες βάσης, στο 2,77%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 bps στο 4,71%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 4 μονάδες, στο 3,84% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 1 μονάδα βάσης, στο 4,12%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου άλλαξε κατεύ-θυνση και κατήλθε στο 4,91%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 0,57%, στα 82,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,52%, βρίσκεται στα $ 87,86.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακά κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και σημαντικά σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0615 δολ./ευρώ.

Τέλος, Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς η διακοπή των αιγυπτια-κών εισαγωγών αναμένεται να επηρεάσει την παράδοσή του στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύ-νους εφοδιασμού. Πάντως, οι ροές από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη αποτελούν ένα μικρό μερίδιο της ευρωπαικής αγοράς φυσικού αερίου. Η βασική απειλή για τις αγορές ενέργειας θα ήταν οι διακοπές στα στενά του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός για το πετρέ-λαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Αμστερ-νταμ της Ολλανδίας, για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, ενισχύεται στα 53,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος