Πρόσκληση Μισέλ για Σύνοδο Κορυφής: Ζητούμενο η κατανόηση των σημείων που επιζητείται συναίνεση

Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των προτάσεων και τον χρόνο που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ηγέτες χαρακτηρίζει τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής, ως  “ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σε μια επόμενη φυσική συνάντηση”.

Το κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ήθελε σε αυτή τη φάση να επιβεβαιωθεί η κατανόηση στα σημεία που επιζητείται συναίνεση.

Στα σημεία δηλαδή που αφορούν στην απόφαση για μια απάντηση ανάλογη με το μέγεθος της πρόκλησης, στη χρηματοδότηση των κρατών μελών μέσω δανεισμού της Κομισιόν και της αύξησης των ιδίων πόρων και στην προσαρμογή του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση στο μέγεθος και στη διάρκεια των διαφόρων στοιχείων του σχεδίου αποκατάστασης, στον καλύτερο τρόπο κατανομής της βοήθειας και της αναλογίας δανείων και επιχορηγήσεων, στο μέγεθος και στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Ο απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό και ήδη ο Σαρλ Μισέλ προϊδεάζει για επακόλουθες συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος, την Παρασκευή 19 Ιουνίου, με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σάσολι.

Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων της Κροατικής Προεδρίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και αμέσως μετά Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν θα ενημερώσουν τους ηγέτες για την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ενόψει Brexit. Η Κριστίν Λαγκάρντ, εξ ονόματος της Ε.Κ.Τ., θα εστιάσει στην οικονομική κατάσταση, ενώ στο τέλος της συνάντησης θα συζητηθεί εν συντομία η πορεία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μίνσκ.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος