Οι ταχυδρόμοι της εταιρείας διανομής Wolt διαμαρτύρονται στο κέντρο της Πράγας

Οι διανομείς της Wolt διαμαρτυρήθηκαν στην πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας για την αλλαγή του συστήματος αμοιβών, η οποία, όπως λένε, μείωσε τις αποδοχές τους. Στη συνέχεια ξεκίνησαν παρέλαση στους δρόμους της Πράγας, συμπεριλαμβανομένης της κύριας οδού προς την έδρα της εταιρείας στο Χολέσοβιτσε

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πράγας και στη συνέχεια κατά μήκος του κεντρικού δρόμου μέσω της γέφυρας Χλαβκούβ προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πλατεία Στροσμάγιερ. Η αστυνομία προειδοποίησε στο Twitter εκ των προτέρων ότι η εκδήλωση θα δυσχέραινε σημαντικά την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας Γιάνα Γιαρόσοβα, η διαδήλωση διαμαρτυρίας πριν από την εκδήλωση δεν επηρέασε τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας. Η Wolt δεν είδε σημαντικά προβλήματα ή καθυστερήσεις παραγγελιών κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής αιχμής. Οι διοργανωτές προέτρεψαν τους διαδηλωτές να μην συνδεθούν στο σύστημα για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ομιλητές στη διαμαρτυρία άσκησαν κριτική στη λειτουργία του συστήματος, λέγοντας ότι δεν είναι διαφανής. Η μαζική πρόσληψη εργαζομένων χαρακτηρίστηκε επίσης από ορισμένους ως πρόβλημα. Ένας από τους διανομείς είπε ότι κερδίζει δύο χιλιάδες διακόσιες έως δυόμισι χιλιάδες κορώνες για δέκα ώρες εργασίας και πρέπει να αφαιρέσει την απόσβεση του αυτοκινήτου, την τιμή της βενζίνης, την ασφάλεια ή τους φόρους. «Το μέσο καθαρό κέρδος μου είναι τριάντα πέντε κορώνες την ώρα (1,50ευρώ)», τόνισε. Ένας άλλος είπε ότι είχε μέσο εισόδημα τριάντα πέντε έως εξήντα πέντε κορώνες την ώρα (1,50 ‘εως 2,80ευρώ την ώρα).

Ο Γιόζεφ Στρεντούλα, πρόεδρος της Τσεχο-Μοραβικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, μίλησε επίσης και είπε στους διαδηλωτές ότι ο αγώνας τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι απολύτως δικαιολογημένος. Είπε ότι η εταιρεία θέτει απρόβλεπτες συνθήκες εργασίας για τους ταχυδρόμους. Είπε ότι οι κούριερ θα πρέπει να συνεργαστούν με το συνδικάτο.

Δεύτερη διαμαρτυρία από την αρχή του Φεβρουαρίου

Περίπου 100 κούριερ διαδήλωσαν στην πλατεία Βέντσεσλας στις αρχές Φεβρουαρίου. Ανέφεραν ότι οι αποδοχές τους είχαν μειωθεί μετά τις αλλαγές στο σύστημα αμοιβών. Η Wolt δήλωσε ότι οι αποδοχές μειώθηκαν βραχυπρόθεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που εντάχθηκαν στο σύστημα εκείνη την περίοδο. Θεωρεί ότι η όλη κατάσταση είναι περισσότερο μια παρεξήγηση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, λίγο μετά την πρώτη διαμαρτυρία, η αμοιβή των κούριερ είχε ήδη φθάσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο πριν από τις αλλαγές στο σύστημα και οι αποδοχές τους θα έπρεπε να φτάσουν μεταξύ διακοσίων πενήντα και τριακοσίων κορώνων ανά ώρα (10 έως 12,50 ευρώ την ώρα). Οι ταχυμεταφορείς των εταιρειών διανομής εργάζονται συνήθως ως λεγόμενοι συνεργάτες, δηλαδή ως ελεύθεροι επαγγελματίες που πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για την κοινωνική ασφάλιση και την ασφάλιση υγείας ή τα έξοδα συντήρησης του οχήματος. Σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό ατόμων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα, η Γιαρόσοβα δήλωσε ότι η εταιρεία δέχεται διανομείς σύμφωνα με τον προβλεπόμενο αριθμό παραγγελιών και δεν δέχεται νέους από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας μετά την πρώτη διαμαρτυρία. Η εταιρεία δήλωσε τότε ότι θα αυξήσει την ελάχιστη αμοιβή της παραγγελίας. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά δέκα έως είκοσι τοις εκατό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εργάζονται οι διανομείς. Μετά τη συνάντηση, ωστόσο, οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι εξακολουθούσαν να είναι δυσαρεστημένοι και για τον λόγο αυτό κάλεσαν εκ νέου τη διεξαγωγή της διαμαρτυρίας. Η Wolt δραστηριοποιείται απευθείας σε δεκαπέντε πόλεις της Τσεχίας. Εκτός από την Πράγα, σε αυτές περιλαμβάνονται το Μπρνο, η Οστράβα, το Πίλσεν και το Χράντετς Κραλόβε.

Πηγή: ceska.tv

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος