Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης στα οχήματα

Η πλειονότητα των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό περιβαλλοντικών εκστρατειών.

Οι κάτοικοι των πόλεων ενστερνίζονται την επιτακτική ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών του CO2 και άλλων ρύπων που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Από τους 10.050 ερωτηθέντες της έρευνας, το 63% δήλωσε ότι υποστήριξε την ιδέα ότι μετά το 2030 θα πρέπει να πωλούνται μόνο αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη, αναφέρει το Reuters.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση δημοσίευσε έρευνα ανθρώπων τον περασμένο μήνα σε 15 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, με μέσο όρο 29% να αντιτίθεται στην ιδέα του τερματισμού των πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν το γνωρίζουν το θέμα. Σε όλες τις πόλεις, η πλειονότητα των ερωτηθέντων -από 51% στην Αμβέρσα και στο Βερολίνο, έως 77% στη Ρώμη- υποστήριξε την απαγόρευση.

Η ομάδα εκστρατειών Transport & Environment (T&E) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία ανέθεσε τη δημοσκόπηση, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει μια ημερομηνία λήξης σε ολόκληρη την ΕΕ για την απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στις προτάσεις για το κλίμα που αναμένονται τον Ιούνιο.

«Οι άνθρωποι στις πόλεις είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δεν θέλουν να πωλούνται αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης για περισσότερο χρόνο από ό, τι είναι απαραίτητο», δήλωσε η ανώτερη διευθύντρια οχημάτων της T&E, Julia Poliscanova.

Η Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών το 2030.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο οχήματα το 2020, ή περισσότερο από το 10% των συνολικών πωλήσεων.

Η Αυστρία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και έξι άλλες χώρες τον περασμένο μήνα κάλεσαν την Επιτροπή να ορίσει ημερομηνία σταδιακής κατάργησης σε ολόκληρη την ΕΕ για τις πωλήσεις αυτοκινήτων καύσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος