Μετά τον B. Σόιμπλε ποιος στο Eurogroup; – Τα σενάρια διαδοχής (video)

Χαμόγελα ανακούφισης σε πολλά πρόσωπα πολιτικών ιδίως  στον ευρωπαϊκό νότο εμφανίστηκαν όταν μαθεύτηκε η είδηση  για τη μετακίνηση Σόιμπλε στη Βουλή, ως πρόεδρος του σώματος.

Βεβαίως η ανακούφιση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πρόσκαιρη καθώς η είδηση συνοδεύτηκε από διάφορα σενάρια διαδοχής  μεταξύ των οποίων ότι ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ μπορεί  να  καταφέρει να αποσπάσει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο το σενάριο καταρρίφθηκε καθώς ο κ.Λίντνερ θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν  που τίθεται είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να είναι ο Βέρνερ Χόιερ ή ο Γενς Σπαν.   Ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει σοβαρές πιθανότητες για την θέση. Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε χριστιανοδημοκρατικά χέρια δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο σήμερινός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τον οποίο ο Β. Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει «μεγάλη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών».

Όπως είναι φυσικό  η μετακίνηση Σόιμπλε προκαλεί προβληματισμό αλλά και ποικίλες αντιδράσεις στον γερμανικό τύπο.

H TAZ θεωρεί καλή είδηση τη μετακίνηση Σόιμπλε στη Βουλή, ως πρόεδρος του σώματος για να συγκρατεί τους εθνολαϊκιστές. Άλλοι Γερμανοί σχολιαστές τον περιγράφουν ως τον πιο έγκυρο και έμπειρο υπουργό της Μέρκελ.

Στη στήλη σχολίων της, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υποστηρίζει ότι το προφίλ του Σόιμπλε είναι το πιο ενδεδειγμένο γι αυτόν τον ρόλο. «Επί 45 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, ηρεμία και κύρος», σημειώνει.

«Λόγω του συντηρητικού του προφίλ, τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα και τη συγκρατημένη στάση απέναντι στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ θα είναι δύσκολο για το AfD να τον στιγματίσει.  Ο Σόιμπλε έχει εδώ και χρόνια δώσει επιτυχημένες εξετάσεις  ότι μπορεί να εκφωνεί σπουδαίους λόγους στη βουλή  Το ότι η βουλή το 1991 αποφάσισε να μεταφερθεί από τη Βόννη στο Βερολίνο το οφείλει στην εμφάνιση τότε του Σόιμπλε».

Στο σχετικό άρθρο στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, υπάρχει φωτογραφία του Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη από αυτές τις περιπετειώδεις συναντήσεις τους στο Βερολίνο το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Και η εφημερίδα σημειώνει: «Λόγω της σκληρής γραμμής του στην ευρωκρίση ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν είναι στην Ευρώπη αγαπητός, στην Ελλάδα μάλιστα τον μισούν. Υπό αυτήν την έννοια ίσως ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης να ανασάνουν, στο Eurogroup.»

“Εάν ο Σόιμπλε κρατήσει μελλοντικά προς το AfD την ίδια αμείλικτη στάση του και τον βίαιο κυνισμό, με τους οποίους ώθησε τους Έλληνες συνεχώς σε κοινωνικές αγριότητες, θα είναι ένα κέρδος. Αυτό είναι το καθήκον μιας ισχυρής προσωπικότητας”σχολιάζει ο αρθρογράφος της Tageszeitung.

Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται ότι για την Ευρώπη, η αποχώρηση Σόιμπλε δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα πράγματα θα γυρίσουν προς το καλύτερο. Το αντίθετο. Αν ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ καταφέρει να αποσπάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο ρόλος της Γερμανίας στις Βρυξέλλες μπορεί να γίνει πιο καταστροφικός. Βέβαια για τον Σόιμπλε το Grexit ήταν μια επιλογή, για τον Λίντνερ είναι ρητή απαίτηση».

Στο προοίμιο των σημερινών εξελίξεων συντηρητικοί βουλευτές άσκησαν πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της νέας βουλής, γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μάλιστα ότι ακόμα και η καγκελάριος προσπάθησε να πείσει προσωπικά τον Β. Σόιμπλε να αναλάβει το σημαντικό αυτό αξίωμα.

Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών είχε ωστόσο διαρρεύσει ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραμείνει στο τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, TAZ, DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος