Λαγκάρντ: Ανοίγει “παράθυρο” για διατήρηση της χαλαρής πολιτικής

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, αναταράξεων στις αγορές με αφορμή την άνοδο των τιμών πετρελαίου, κόστους χρήματος, το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε όλες τις παραμέτρους, συνεκτίμησε τις προβλέψεις και τα εναλλακτικά σενάρια που είναι στο τραπέζι για να καταλήξει σε αναθεώρηση μίας πολιτικής που ακολουθούσε για, σχεδόν, 20 χρόνια.

Το ποσοστό 2%, σημείο αναφοράς για τον πληθωρισμό, λειτουργεί πλέον σαν δικλείδα ασφαλείας για την διατήρηση της ευστάθειας του ευρωσυστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως όταν κρίνεται ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα/δράσεις για ποσοτική χαλάρωση θα υλοποιούνται κατά περίπτωση.

Ανάλογα θα περιστέλλονται εάν κριθεί πως η ανάπτυξη αποκτά δομικό και σταθερό χαρακτήρα.

Προφανές το όφελος για τις ασθενείς οικονομίες χωρών του “νότου”, με την Αθήνα να υποδέχεται με ανακούφιση τις εξελίξεις, καθώς αφορούν από την χρηματοδότηση του εγχώριου banking, το κόστος χρήματος (για Δημόσιο, επιχειρήσεις) μέχρι την διαστολή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων/χρέους (το περίφημο Pandemic Emergency Purchase Program).

Ενδεικτικό, το ότι όση ώρα απαντούσε η Κριστίν Λαγκάρντ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων η απόδοση των ομολόγων χωρών του “νότου” υποχωρούσε με το ελληνικό 10ετές, με σχηματισμό Λ να διορθώνει έως το 0,712% .

Για την Αθήνα οι αποφάσεις της Φρανκφούρτης έρχονται σε μία συγκυρία, που η Morgan Stanley προειδοποιεί για τον κίνδυνο/ενδεχόμενο η μετάλλαξη Δέλτα να δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας παράλληλα στο…κάδρο και άλλες χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό. Ακριβώς στο…υπογάστριο της Ευρωζώνης, στην ευρύτερη περιφέρεια από Ελλάδα μέχρι Πορτογαλία, Ιταλίας και Ισπανίας συμπεριλαμβανόμενων (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό).

Ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για νέο τοπίο, που διαμορφώνεται και θα μπορούσε να πλήξει ήπια (από 0,9%) έως βαρύτερα (2,3%) το ΑΕΠ. Ειδικότερα για τον τουρισμό ο επενδυτικός οίκος επεξεργάζεται τρία σενάρια (ανάλογα με αυτά, που εξετάζει και η ΕΚΤ) με επίπτωση ως προς τον ρυθμό επαναφοράς των συγκεκριμένων οικονομιών.

Για το οικονομικό επιτελείο η στάση της Κεντρικής Τράπεζας είναι σαν το…μάννα (εκ Φρανκφούρτης) από την στιγμή που το ΡΕΡΡ συνεχίζει ενισχυόμενο (και με ασφαλιστικές δικλείδες, εάν και όποτε απαιτηθούν) με την δύναμη πυρός του 1,85 τρισ. να αμβλύνει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Πρακτικά, με τα μέτρα συντηρείται το προστατευτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλά επιτόκια, οι επιχειρήσεις να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα (στην Ευρωπαϊκή αλλά και την Ελληνική αγορά), οι τράπεζες να διατηρήσουν τις γραμμές χρηματοδότησης/ρευστότητας και εν γένει να παραμείνει σε-σχετική- ισορροπία η οικονομία.

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων (σχεδόν 30 δισ.) από την ΕΚΤ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχείς “εξόδους” της χώρας στις αγορές, να αυξηθεί η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, να υποχωρήσουν οι αποδόσεις, να διαμορφωθούν σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια.

Ενδεικτικά, την Τρίτη το 5ετές είχε αρνητικό επιτόκιο ( ! ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για κόστος χρήματος/δανεισμού.

Μιχαήλ Γελαντάλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος