Κλιμακώνει τον ενεργειακό πόλεμο η Ρωσία – «Σβήνουν τα φώτα» γερμανικές πόλεις

Array

Η ανησυχία στην Ευρώπη για μια ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου εντείνεται. Η Γερμανία ήδη προετοιμάζεται για τα χειρότερα με πολλές πόλεις να χαμηλώνουν το φωτισμό τους, για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Η μείωση παροχής του Nordstream στο 20% είναι πλέον γεγονός και το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες παραμένει ανοικτό.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένα παιχνίδι ισχύος και δεν θα αφήσουμε τίποτα να μας προκαλέσει εντύπωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστιαν Χόφμαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, η Γερμανία μπορεί να αποθηκεύει φυσικό αέριο, τώρα, που είναι μικρότερες οι ανάγκες, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέχρι το χειμώνα.

Η Gazprom εμμένει στους ισχυρισμούς της ότι τα προβλήματα οφείλονται στην καθυστέρηση παράδοσης της τουρμπίνας, με τη Siemens να απαντά ότι «οι γερμανικές αρχές παρείχαν στην Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει όμως είναι τα τελωνειακά έγγραφα για να μπει στη Ρωσία. Η Gazprom ως πελάτης, είναι υποχρεωμένη να τα παρέχει».

Στις κατηγορίες των Γερμανών ότι η Gazprom δεν τηρεί τα συμβόλαιά της, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντά πως η ρωσική εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί για την παροχή εάν τα εξαρτήματα του αγωγού δεν παραδίδονται λόγω των κυρώσεων.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως δεν συμφέρει τη Ρωσία να κόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά είναι από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της.

«Εάν δεν ήταν σημαντικό και η Ρωσία δεν είχε ανάγκη αυτά τα έσοδα, εάν μπορούσε να τα αρνηθεί, τότε θα είχε ήδη σταματήσει τον αγωγό. Ωστόσο, η Ρωσία και η Ευρώπη εξαρτώνται η μία από την άλλη και έτσι ήταν πάντα. Δίνουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη πάνω από 50 χρόνια», αναφέρει ο αναλυτής Ιγκορ Γιούσκοφ.

Μπροστά στον αμφίβολο ενεργειακό χειμώνα, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις και τρόπους στήριξης της Γερμανίας. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως σε περίπτωση έλλειψης, θα παρέχει το 2% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου της Γερμανίας, ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ βλέπει την Ισπανία ως ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Ήδη εξάλλου, ανακατευθύνει το 20% του υγροποιημένου αερίου που εισάγει η χώρα του στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η Ιταλία, ανακοίνωσε πως με τα τωρινά δεδομένα τα αποθέματά της θα μπορούσαν να φτάσουν στο 90% τον Οκτώβριο, αν όμως κλείσουν οι στρόφιγγες ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Στην Αθήνα η ΥΠΕΞ Γερμανίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ πραγματοποιεί από αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, και είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα. Αρχικά επρόκειτο να γίνει η επίσκεψη τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε, επειδή είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Η Μπέρμποκ φτάνει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα, θα επισκεφθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και την κλειστή δομή προσφύγων στο Σχιστό, όπως και τη διοίκηση της Frontex στην Ελλάδα.

To πολιτικό μέρος των επαφών είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή. Θα συναντηθεί κατ΄αρχήν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η συγκυρία της επίσκεψης διαμορφώνει και την ατζέντα. Ο πόλεμος της Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση κάνουν επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών και την αναζήτηση εναλλακτικών στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται ιδιαίτερα η Γερμανία.
Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο με τον τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η Μπέρμποκ υποστηρίζει ένθερμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχουν ήδη τέτοιες ελληνογερμανικές συνεργασίες.

Η Μπέρμποκ ευαγγελίζεται εξωτερική πολιτική αρχών, αποστασιοποιείται από την πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθούσε το Βερολίνο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδαφικής ακεραιότητας αναβαθμίζονται. Αυτό θα εκφραστεί σίγουρα και στις δηλώσεις της για την ελληνο-τουρκική διένεξη και τις απειλές του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Από την Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στην Άγκυρα, εκεί το πρόγραμμά της έχει συνάντηση με τον ομόλογό της Τσαβούσογλου.

ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος