Προβληματίζει η Πορτογαλία καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις ομολόγων

Η συμφωνία για της Κομισιόν και της πορτογαλικής κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας της Ιβηρικής δεν φαίνεται να καθησύχασε την επενδυτική κοινότητα αφού οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να ανεβαίνουν, καθιστώντας ακριβότερο το κόστος δανεισμού της χώρας.

Τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται υπο πίεση από την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις στελέχους του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS που προειδοποίησε για την κατάσταση της οικονομίας της Πορτογαλίας, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της και τις περιορισμένες δυνατότητες δημοσιονομικής ευελιξίας.

Πολλοί ήλπιζαν ότι ότι η πίεση στα ομόλογα θα εξασθενούσε μετά την συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

H Κομισιόν έδωσε χθες το πράσινο φως στη Πορτογαλία να ενισχύσει με κεφάλαια ύψους έως 2,7 δισ. ευρώ την κρατική τράπεζα Caixa Geral de Depositos (CGD). Επιπροσθέτως, θα μετατρέψει ομόλογα (Cocos) αξίας 960 εκ. ευρώ σε μετοχές. Η τράπεζα θα πρέπει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε ιδιώτες επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά, τα πορτογαλικά ομόλογα δεν ανέκαμψαν.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο μοναδικός που κατατάσσει την Πορτογαλία στις χώρες χαμηλότερου ρίσκου (investment grade), εξέφρασε τον προβληματισμό του για την συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης της CGD και τις επιπτώσεις της.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η διαβάθμιση του DBRS επιτρέπει στις πορτογαλικές τράπεζες να δανείζονται φθηνά από την ΕΚΤ και στη Πορτογαλία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE).

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας είχε ανέλθει στο 3,028% στις 6:30 μ.μ. την Παρασκευή από 2,7% στις 15 Αυγούστου, ενδεικτικό της νευρικότητας που συνεχίζει να υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών για τις προοπτικές της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος