Γερμανία: Ενέργεια και τρόφιμα ενισχύουν τον πληθωρισμό – Στο 10,4% για τον Οκτώβριο

Array

Στο 10,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1951, έφθασε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, λόγω κυρίως του ενεργειακού κόστους και των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανοδική τάση ενδέχεται να συνεχιστεί.

Αγαθά και υπηρεσίες κόστισαν τον Οκτώβριο κατά 10,4% περισσότερο από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 10%. «Οι κύριοι λόγοι παραμένουν οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών για τα προϊόντα ενέργειας. Βλέπουμε όμως όλο και περισσότερες αυξήσεις στις τιμές πολλών άλλων αγαθών και υπηρεσιών», επισήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γκέοργκ Τιλ και ανέφερε ως παράδειγμα τα τρόφιμα, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο 20,3% ακριβότερα από ό,τι τον Οκτώβριο του 2021. Στα βρώσιμα λίπη και έλαια η αύξηση έφθασε το 49,7%, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά το 28,9%, στα λαχανικά το 23,1% και στο ψωμί και τα προϊόντα δημητριακών το 19,8%.

Η βασικότερη ωστόσο κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού παραμένει η ενέργεια, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο κ. Τιλ και έκανε λόγο για αύξηση των τιμών κατά 43% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 7% για το φυσικό αέριο ενδεχομένως να απέτρεψε περαιτέρω αύξηση, διευκρίνισε. Για τα νοικοκυριά, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση κατά 109,8%, ενώ η τιμή για καυσόξυλα, πέλετ και άλλα στερεά καύσιμα αυξήθηκε κατά 108,1% και για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 82,8%. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 26% και της βενζίνης κατά 22,3%.

Οι καταναλωτές πρέπει πιθανότατα να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζει να ζητήσει αυξήσεις από τους πελάτες της στο εγγύς μέλλον. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός για το 2022 θα φτάσει το 8% και θα περιοριστεί στο 7,4% το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος