Νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που μηδένισε το βασικό της επιτόκιο. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα περιλαμβάνονται και εταιρικά ομόλογα σε ευρώ εκτός από τα ομόλογα τραπεζών.
Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες μειώνεται κατά δέκα μονάδες βάσης στο -0,40%, ενώ το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης ( στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης) μειώνεται κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,25%.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 80 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο εξαγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (ποσοτική χαλάρωση) καθώς και να διευρύνει το εύρος των ομολόγων, εντάσσοντας ομόλογα επενδυτικής απόδοσης, που εκδίδονται από μη τραπεζικούς οργανισμούς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ στις 16 Μαρτίου του 2016. Η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο.
Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ μέσα σε τρεις μήνες, εν μέσω φόβων ότι το χαμηλό κόστος ενέργειας επηρεάζει τους μισθούς και τις τιμές, συντηρώντας και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καλείται να αναγνωρίσει ότι έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ επικρίνεται ότι ασκεί πολιτική σε μη συμβατικό έδαφος.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ομως, αργότερα, όχι μόνο χάθηκαν τα κέρδη, αλλά οι αγορές υπέστησαν και ζημιές.
Ο λόγος είναι ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι σοβαρά και η αγορά τελικά εκτίμησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ντράγκι δεν επαρκούν.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ:REUTERS/Ralph Orlowski
Σχετική είδηση: Ο Nτράγκι ρίχνει νέα όπλα στη μάχη εναντίον του χαμηλού πληθωρισμού αλλά δέχεται κριτική
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος