ΕΕ: Προτείνει έως 100 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τη Βόρεια Μακεδονία

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα τη χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στη Βόρεια ΜακεδονίαΜε την πρόταση αυτή, η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας σε δύσκολους καιρούς, καθώς, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η εξωτερική ισοζύγιο της χώρας επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εισαγωγές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει επίσης μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους το 2023 σε ένα πλαίσιο δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης.

Η προτεινόμενη βοήθεια θα συμβάλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας κατά το
2023 και 2024, υποστηρίζοντας τόσο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
. Η σημερινή πρόταση συνοδεύει ένα πρόγραμμα στήριξης 24 μηνών που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους έως 530 εκατ. ευρώ.


Η βοήθεια θα λάβει τη μορφή δανείων, τα οποία θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Αυτές οι δύο πληρωμές θα εξαρτώνται από την εφαρμογή μέτρων πολιτικής που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ σε μνημόνιο συμφωνίας. Το μνημόνιο της Συνεννόησης είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις πολιτικής στους τομείς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, της φορολογικής πολιτικής, της διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων, των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της διαφάνειας στις κρατικές ενισχύσεις, την ενεργειακή απόδοση, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι πληρωμές θα εξαρτώνται επίσης από θετικό ιστορικό στην εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτές τις δύσκολους καιρούς. Σήμερα, προτείνουμε βοήθεια έως και 100 εκατ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας, συμβάλλοντας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για τα επόμενα δύο χρόνια».


Επόμενα βήματα


Αναμένεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν και να εγκρίνουν την πρόταση για την παροχή μακροχρηματοδοτικής συνδρομής στη Βόρεια Μακεδονία. Μόλις εγκριθεί, η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ και θα μπορούν να ακολουθήσουν πληρωμές, υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι πολιτικής, που θα καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ, πληρούνται.

Ιστορικό


Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες και τη διεύρυνση εταίρων, και προορίζεται ως έκτακτο μέσο αντιμετώπισης κρίσεων για εταίρους που αντιμετωπίζουν
σοβαρά προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών. Επιδεικνύει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους εταίρους αυτούς και
την υποστήριξη αποτελεσματικών πολιτικών σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε επίσημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούλιο του 2022. Στις 22 Απριλίου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για δέσμη μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δέκα εταίρους διεύρυνσης και γειτονίας για να τους βοηθήσει να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού. Η απόφαση εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ στις 25 Μαΐου 2020.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων, η ΕΕ συμφώνησε για ένα πρόγραμμα Μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 160 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Μακεδονία. Η πρώτη δόση των 80 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Η δεύτερη δόση ύψους 80 εκατ. ευρώ απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2021, μετά από θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή της προόδου που σημειώθηκε όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων πολιτικής που συνδέονται με τη βοήθεια αυτή.

Πηγή: EC.Pressrelease

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος