Eurostat: Άλμα στο 9,4% του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Σε νέα υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ο δείκτης στην Ελλάδα έκανε άλμα στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% τον Μάρτιο και 7,2% τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία που κατέγραψαν τον Απρίλιο πληθωρισμό άνω του 10%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται διψήφια άνοδος στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ (10 Μαΐου). Ο  δείκτης έχει διαφορετική στάθμιση (με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος της Eurostat βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει κοινός παρονομαστής. Υπενθυμίζεται πως ο «εθνικός» πληθωρισμός, δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών για τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκε κατά 8,9%, έναντι 8% του εναρμονισμένου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχουν πληγεί σημαντικά και «ροκανίζονται» από τον πληθωρισμό. «Σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Πιθανότατα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ή θριαμβολογίας ένας πληθωρισμός της τάξης του 5,5% ετησίως. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε (σ.σ. οι νέες προβλέψεις θα περιλαμβάνονται στον πολυετή προϋπολογισμό που είναι στο δρόμο για τις Βρυξέλλες).

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για φέτος, οι οποίοι θα αποτυπωθούν και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατίθεται στην Κομισιόν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο ευρωζώνης παρατηρείται μικρή συγκράτηση του δείκτη καθώς με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν στείλει προκύπτει άνοδο του δείκτη 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε υψηλά 40 ετών και διαμορφώθηκε στο 7,8%, στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και διαχέονται στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Στο 38% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Απρίλιο έναντι 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 3,8% ήταν στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 9,2% από 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος