Eurostat: Στο 5,4% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Στο 5,4% υπολόγισε η Eurostat τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο ήταν 4,6%.

Υπενθυμίζεται ότι ο τιμάριθμος στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 14,3% με αιχμή τις αυξήσεις στο ψωμί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι ανατιμήσεις στα δημητριακά έφθασαν το 15,60%, στα κρέατα το 19,80%, τα γαλακτοκομικά και αυγά το 23,10%, τα έλαια και τα λίπη το 17,50%, τη ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά το 9,20%, τα λοιπά τρόφιμα το 13,50% και στον καφέ-κακάο-τσάι το 14%.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο, όταν τον Μάρτιο του 2022 ήταν 7,4%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τιμάριθμος ήταν 8,3%, από 9,9% τον Φεβρουάριο και 7,8%, ένα χρόνο πριν.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και στην Ολλανδία (4,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), τη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε δύο.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,10 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71 π.μ.) και την ενέργεια (-0,05 π.μ).

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος