Eurostat: O πληθωρισμός επιβραδύνεται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν – Στο 9,2% ο ετήσιος τιμάριθμος

Array

Σε καθοδική τροχιά εισήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα περίπου 4 φορές πάνω από τον επίσημο στόχο (2%) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022, από 10,1% τον Νοέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5%. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός ήταν ακόμα υψηλότερος, στο 10,4%, από 11,1%. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,3%.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Δεκέμβριο (ποσοστό 7,2% ανακοίνωσε προ ημερών η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ)).

Το ποσοστό αυτό ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό πληθωρισμό κυρίως στα είδη διατροφής, όπου «τρέχει» με ρυθμό 15,5%, επιβαρύνοντας περαιτέρω «το καλάθι του νοικοκυριού».

Ενδεικτικά οι αυξήσεις αφορούν: ψωμί και δημητριακά 18,10%, κρέατα (γενικά) 17,80%, ψάρια (γενικά) 2,40%, γαλακτοκομικά και αυγά 25,60%, έλαια και λίπη 21,70%, φρούτα (γενικά) 2,70%, λαχανικά (γενικά) 13,10%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 8,70%, λοιπά τρόφιμα 14,00%, καφές-κακάο-τσάι 13,20%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 10,40% κλπ.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός πήραν τη σκυτάλη από την ενέργεια, έχοντας τη μεγαλύτερη συμβολή στο άλμα του ετήσιου πληθωρισμού με +2,88 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησαν ενέργεια (+2,79 ποσοστιαίες μονάδες), υπηρεσίες (+1,83) και μη ενεργειακή βιομηχανικά αγαθά (+1,70).

Οι χαμηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%), ενώ οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (25,0%), Λετονία (20,7%) και Λιθουανία (20,0%).

Συνολικά, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 22 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος