Eurostat: Μειώθηκε στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Αισιόδοξα μηνύματα από τον κλάδο των τροφίμων

Οριακή αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3,0% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Αντίθετα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 2,4% τον Δεκέμβριο, από 2,2% τον Νοέμβριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες καταγράφουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (4,0%, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, σταθερό σε σχέση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,6% τον Νοέμβριο) και την ενέργεια (0,1%, έναντι -2,0% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κινήθηκε οριακά ανοδικά, στο 2,8% ετησίως, από 2,7% έναν μήνα πριν. Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, διατηρήθηκε στο 2,7%.

Μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 2,9% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 2,6%. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε στο 1,8%, έναντι του 1,7% το Νοέμβριο. Στις ανά χώρα μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε στην Κροατία με 4,5%, με το Βέλγιο να ακολουθεί στο 4,4% και την Εσθονία στο 4,1%.

Αντίθετα, στην Ιρλανδία ο ΔΚΤ έτρεξε με μόλις 1% ετησίως, στην Ιταλία με 1,4% και στην Φινλανδία με 1,7%.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος