Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1,2, και 3: Δεν θα επιστραφούν ολόκληρες (video)

Το πιο σημαντικό από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι ότι δεν θα επιστραφούν ολόκληρες οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1,2, και 3, εκτίμησε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ 1 η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη.

Η φοροτεχνικός τόνισε ότι «Αυτό ήταν κάτι που ζητούσε η αγορά, καθώς από τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μετά, ένα τμήμα της είναι επιχορήγηση και δεν επιστρέφεται.

Ποιοι θα επιστρέψουν το 50%:

  • Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη από τον Ιανουάριο του 2018
  • Επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% του 2020 σε σχέση με το 2019

Ποιοι θα επιστρέψουν το 70%:

  • Επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 15% του 2020 σε σχέση με το 2019

Μέσα στον Απρίλιο εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσει και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, προϋπολογισμού ενός δισεκ. που αφορά πληττόμενες ή κλειστές επιχειρήσεις. Θα ελεγχθεί ο τζίρος του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020. Θα επιστραφεί μόνο το 50%. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον κύκλο θα πάρουν:

  • 1000 ευρώ αν δεν απασχολούν προσωπικό
  • 2000 ευρώ αν απασχολούν από έναν έως 5 υπαλλήλους,
  • 4000 ευρώ αν απασχολούν από 6 έως 20 άτομα και
  • 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 21 άτομα

Όσον αφορά στην επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα, διευκρινίζεται ότι συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Για να τύχουν την επιδότηση των πάγιων δαπανών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο και να ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, να έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% και να έχουν τακτοποιήσει όλες τις προηγούμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σημαντικό είνια να διευκρινιστεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα πάρουν χρήματα στα χέρια τους αλλά θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς που θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν επόμενες μελλοντικές τους υποχρεώσεις.

Το μέτρο απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κάλυψη των δαπανών στις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να φτάνει έως και το 90% ενώ στις μεσαίες επιχειρήσεις στο 70%. Ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 500.000 εκατ. ευρώ και η επιδότηση ανά επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος