Επιστρεπτέα προκαταβολή: Περιθώριο μέχρι τον Μάιο για τα δικαιολογητικά -Τον Ιούνιο η πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Array

Έως τις 31/05/2023 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω τη. Παράταση έως τις 30/06/2023 δίδεται και για την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, από τις επιχειρήσεις, που δεν θα καταφέρουν να προσκομίσουν τελικώς τα δικαιολογητικά τα οποία θα καλύπτουν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιστρεπτέας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη δρομολογήθηκε η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις νέες ημερομηνίες.

Για το θέμα το υπουργείο σημειώνει μεταξύ των άλλων:

«Σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκε επανυπολογισμός στις βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρεωτικής διατήρησης εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, κατά ποσοστό περίπου 42%, των αρχικά βεβαιωθέντων ποσών.

Μετά την πρωτοβουλία αυτή, και με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:

1ον. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και:

2ον. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στέκονται πάντα δίπλα και στηρίζουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα αφορά περίπου 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες εκλήθησαν να επιστρέψουν ακέραια τα ποσά που έλαβαν στο πλαίσιο των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στους «παραβάτες» κοινοποιήθηκε ειδοποιητήριο έντοκης επιστροφής του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αθροίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος