Επιδότηση ανά λίτρο και για το φωτιστικό πετρέλαιο ζητάνε οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων

Array

Αίτημα να συμπεριλάβει στην επιδότηση ανά λίτρο και το φωτιστικό πετρέλαιο, χύμα ή συσκευασμένο, στα πλαίσια της ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή της, προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και μάλιστα ζητάει επίσης η διάρκεια επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού (μπλε κηροζίνη) να εφαρμοστεί για όλη την χειμερινή περίοδο διάθεσης, ήτοι 15 Οκτωβρίου 2022 – 30/4/2023, σημειώνοντας ότι ανταποδοτικά, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και καλπάζει ο πληθωρισμός, άλλο τόσο θα καθίσταται απαραίτητη και η συνεχής ενίσχυση των πολιτών από το κράτος.

Aναλυτικά η επιστολή

«ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Αν. Υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη
21/9/2022
ΘΕΜΑ
«Αίτημα επιδότησης φωτιστικού πετρελαίου & επέκταση διάρκειας επιδοτήσεων θέρμανσης χειμερινή περίοδο 15/10/2022-30/4/2023»

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Αν.Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Η πανδημική, η ενεργειακή κρίση , το άλμα του πληθωρισμού, η αύξηση του κόστους διαβίωσης έχουν εξανεμίσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, υποβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής τους.
Η ακρίβεια χτύπησε πρώτα την ενέργεια και τα καύσιμα, ενώ οι πολίτες αναζητούν προσιτές και παράλληλα αποδοτικές λύσεις θέρμανσης, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο.
Η απόφασή σας να επιδοτήσετε κατά 25 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης στη αντλία, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά, δεν συμπεριλαμβάνει την μερίδα των καταναλωτών που ήδη χρησιμοποιούν φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη μπλε) για την θέρμανσή τους, καθώς οι συσκευές που καίνε φωτιστικό πετρέλαιο είναι φτηνές, κυκλοφορούν χρόνια στην αγορά και δεν χρειάζονται καμία εγκατάσταση ούτε μετατροπή, ενώ θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμες και μετά την ενεργειακή κρίση, διότι είναι εύκολα μεταφερόμενες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες ανάγκες, όπως επίσης στα εξοχικά των καταναλωτών αλλά και σε χώρους που δεν έχουν κανένα τρόπο θέρμανσης π.χ υπόγεια.
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα πάει χαμένη η αυτή η μικρή επένδυση για εκείνους που θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο θέρμανσης και ταυτόχρονα θα ελαφρυνθούν αυτοί που ήδη την χρησιμοποιούν. Επίσης οι καταναλώσεις της κηροζίνης θέρμανσης δεν είναι τόσο μεγάλες που να επηρεάζουν τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα.

Συνεπώς, σε πλαίσια ισονομίας και ίσης μεταχείρισης, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συμπολίτες μας από την Κυβέρνηση με το ίδιο ισότιμο φορολογικό τρόπο, δηλαδή με κοινή διαδικασία, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να συμπεριλάβετε και να εφαρμοστεί η εν λόγω επιδότηση ανά λίτρο και στο φωτιστικό πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο διατίθεται είτε χύμα είτε συσκευασμένο, προκειμένου να στηρίξουμε αδιακρίτως τους συμπολίτες μας και να συμβάλουμε εξίσου στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους τον φετινό δύσκολο χειμώνα.
Επίσης, αναγκαία συνθήκη και ένδειξη διάθεσης καθολικής στήριξης από το κράτος είναι η επιδότηση τόσο του πετρελαίου θέρμανσης όσο και του φωτιστικού πετρελαίου να διαρκέσει όλη την χειμερινή περίοδο διάθεσης, ήτοι 15 Οκτωβρίου 2022 έως και 30 Απριλίου 2022, το οποίο συν τοις άλλοις ζητάμε για να ανταπεξέλθουν τα εξουθενωμένα νοικοκυριά σε όλη την βαρυχειμωνιά, διότι δεν έχουν την «πολυτέλεια» αν και αναγκαίο αγαθό, να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα προς αποθήκευση.
Εξάλλου οι αυξήσεις των τιμών φτωχοποίησαν μεν τον ελληνικό λαό, ενίσχυσαν δε τις εισπράξεις του κράτους από την αμείωτη φορολογία του ΦΠΑ, τον οποίο πληρώνουν όλοι οι πολίτες. Συνεπώς ανταποδοτικά, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και καλπάζει ο πληθωρισμός, άλλο τόσο θα καθίσταται απαραίτητη και η συνεχής ενίσχυση των πολιτών.

Αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματα μας, τα οποία απηχούν προσδοκίες της κοινωνίας μας ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος