Τα ΕΛΠΕ αλλάζουν δραστηριότητα & όνομα — Από το πετρέλαιο στην καθαρή ενέργεια

Από το πετρέλαιο στην καθαρή ενέργεια. Η νέα ταυτότητα των Ελληνικών Πετρελαίων-ΕΛΠΕ, περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις πράσινης ενέργειας χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται η επεξεργασία και εμπορία πετρελαιοειδών.

Η κλιματική κρίση αναγκάζει τον όμιλο να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας κλιματικά ουδέτερης εποχής, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες επιταγές που απορρέουν από την Κλιματική Συνθήκη των Παρισίων, προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της γης και να περιοριστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ενεργειακή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, αποτελούν, πλέον, παγκόσμιες προτεραιότητες.

Θέτοντας στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και διαφοροποιώντας το ενεργειακό μίγμα με την προσθήκη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο όμιλος ΕΛΠΕ φιλοδοξεί να παραμείνει βιώσιμος οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο των ΕΛΠΕ αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς πυλώνες υιοθετώντας κριτήρια επιχειρηματικής βιωσιμότητας.

Η μείωση των ρύπων αποτελεί την πρώτη και βασική στόχευση.

Λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής οι τιμές αγοράς  δικαιωμάτων ρύπων έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα η εταιρεία να δαπανά τεράστια ποσά για την απόκτησή  τους. Αυτό το γεγονός επηρεάζει σοβαρά και την κερδοφορία της. Έτσι, θέτει ως στόχο έως το 2030 να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% με τελικό στόχο το μηδενισμό των εκπομπών αερίων έως το 2050.

Ο δεύτερος πυλώνας της επιχειρηματικής στρατηγικής έχει δύο σκέλη. Αφενός, την ανάπτυξη καθαρότερων υγρών καυσίμων, την δέσμευση διοξείδιο του άνθρακα από τα διυλιστήρια, Την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη καθαρών βιοκαυσίμων.

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων €. Μια από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις είναι το Φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον Πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου:

«Ενημερώσαμε τον Υπουργό για την καινούργια εποχή την οποία σχεδιάζουμε για τα ΕΛΠΕ προκειμένου, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, να παραμείνει όχι απλά μόνο ο μεγαλύτερος ενεργειακός Όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και να βελτιώσουμε το αποτύπωμα που θα έχει επίπτωση στο περιβάλλον»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα στα Ελληνικά Πετρέλαια να πρωταγωνιστήσουν στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης της νέας εποχής, επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Η δραστηριότητα της διύλισης διατηρείται από τα ΕΛΠΕ  αλλά σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα αποτελεί μία δραστηριότητα με φθίνουσα πορεία.

Ωστόσο, στον τομέα των μετακινήσεων, παρά την επιδοματική πολιτική για ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης, φαίνεται ότι τα συμβατικά καύσιμα θα διατηρηθούν και αυτή τη στιγμή πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο κατέχουν ποσοστό 65% στον ενεργειακό κλάδο.

Όσον αφορά την εμπλοκή των ΕΛΠΕ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων , ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης επιφυλάχθηκε να επιβεβαιώσει εάν όμιλος θα αποσυρθεί ή όχι από αυτή τη δραστηριότητα.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως  πως ενεργειακοί γίγαντες όπως η Repsol  και η Edison που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον για εξορύξεις χερσαίες ή θαλάσσιες στην Ελλάδα, έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους καθώς αποφάσισαν να αλλάξουν άρδην την εταιρική τους πολιτική και να στραφούν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η αλλαγή της εταιρικής δομής αποτελεί άλλη μία μεγάλη τομή στον όμιλο ΕΛΠΕ, με τη δημιουργία υπό -ομίλου για τις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα διαχωρίζεται απόλυτα από την πετρελαϊκή δραστηριότητα,

Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε και την χρηματοδότηση του εγχειρήματος για παραγωγή καθαρής ενέργειας, από Ευρωπαικές Τράπεζες, καθώς σύντομα θα ισχύσει η υποχρέωση να ικανοποίησης κριτηρίων βιωσιμότητας, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προκειμένου να δανειοδοτηθούν

Παράλληλα αλλαγές θα γίνουν και στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και  η γραφειοκρατία που θα συνοδευτούν από αλλαγές στο καταστατικό αλλά και στον τρόπο που εκλέγονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία  θα επιλέγονται πλέον απευθείας από την γενική συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τον κύριο Ανδρέα Σιάμισιη το Δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό του 35 % στα ΕΛΠΕ  θα αλλάξουν όμως οι διαδικασίες επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως εάν η αλλαγή της διαδικασίας, ενδέχεται να οδηγήσει και σε αλλαγή του management, ή εάν αυτό θα περάσει στα χέρια ιδιώτη.

Το ζήτημα της εκλογής του ΔΣ των ΕΛΠΕ έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια με τον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ και πρώην Υπουργό Ανάπτυξης-Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου να χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη την αντίδραση στην ανάγκη αλλαγής του καταστατικού η οποία υπαγορεύεται από το νόμο 4706, για Σύγχρονα Πρότυπα Εταιρικής Διακυβέρνησης»

Τέλος αλλαγές θα γίνουν ακόμη και στην εταιρική εικόνα με πιθανότατη και την αλλαγή ονόματος προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα ταυτότητα για την εταιρεία καθώς ο τίτλος «Ελληνικά Πετρέλαια» δεν θα περιγράφει τις νέες δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα της καθαρής ενέργειας και θα δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή σε σχέση το προφίλ της εταιρίας

Τα ΕΛΠΕ διατηρούν την δραστηριότητα τους και την εμπλοκή τους στο φυσικό αέριο, κατέχοντας το 35% της ΔΕΠΑ και μετοχές 50% στην εταιρία παροχής ενέργειας ELPEDISON.

Πηγή: ΕΡΤ — Ρεπορτάζ Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος