«Πράσινο φως» για τα γενετικά τροποποιημένα μωρά από το Βρετανικό Συμβούλιο Βιοηθικής του Νάτφιλντ

Το Συμβούλιο Βιοηθικής του Νάτφιλντ, (Nuffield Council on Bioethics), μια ανεξάρτητη υπηρεσία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ασχολείται με θέματα δεοντολογίας στον τομέα της βιολογίας και της ιατρικής, δημοσίευσε έκθεση με θέμα τα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα γύρω από την τροποποίηση και την αναπαραγωγή του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τροποποίηση ανθρώπινου εμβρύου μπορεί να είναι «ηθικά επιτρεπτή», αν γίνεται για το συμφέρον του βρέφους και δεν «προάγει τα είδη ανισοτήτων που ήδη διχάζουν την κοινωνία». Η επεξεργασία σε γενετικό υλικό, με την διαγραφή ή τη μόνιμη αλλαγή του προβληματικού κώδικα σε έμβρυο, ωάριο ή σπέρμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη κληρονομικών γενετικών ασθενειών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Θα πρέπει πρώτα να διεξαγάγουμε περαιτέρω έρευνα για τη θέσπιση προτύπων ασφαλείας» αναφέρεται στην έκθεση. «Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε δημόσια το θέμα της χρήσης αυτής της τεχνολογίας και τις πιθανές επιπτώσεις της. Επιπλέον, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους για άτομα, ομάδες ή την κοινωνία εν γένει και να αναπτύξουμε ένα σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης οποιωνδήποτε απρόβλεπτων δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν. Έπειτα, η επεξεργασία γονιδίων στους ανθρώπους, θα πρέπει να ρυθμιστεί νομικά από κυβερνητικές υπηρεσίες ενώ αρχικά, θα πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε μόνο σε στενά παρακολουθούμενες κλινικές μελέτες» αναφέρει το Συμβούλιο στην έκθεσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να συντάξει νόμους ή να θεσπίσει πρότυπα για τη γονιδιακή επεξεργασία σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι συστάσεις του έχουν κάποια βαρύτητα σύμφωνα με το BBC.

Πάντως, σύμφωνα με άρθρο της Guardian, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στo Nature Biotechnology, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο δημοφιλές εργαλείο για την επεξεργασία γονιδιώματος, το Crispr-Cas9, προκάλεσε περισσότερες βλάβες στο DNA από ό,τι πίστευαν αρχικά. Αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο, η επεξεργασία γονιδίων θα μπορούσε να διαταράξει τα υγιή γονίδια όταν πρόκειται μόνο για την αποκατάσταση των ελαττωματικών γονιδίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση επέσυρε κριτική από ορισμένες πλευρές και συγκεκριμένα από μία ομάδα λόμπι που κατηγορεί τους συγγραφείς της ότι άνοιξαν την πόρτα στην απεριόριστη χρήση της γενετικής μηχανικής που θα δημιουργεί περαιτέρω ανισότητες στις κοινωνίες.

Στις 23 Ιουλίου 2018 το Συμβούλιο Βιοηθικής του Νάτφιλντ διοργανώνει διάσκεψη στο Λονδίνο πάνω στο θέμα αυτό καθώς και τα πορίσματα της έρευνας.

ΠΗΓΕΣ: Futurism, Nuffieldbioethics, TheGuardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος