O πρώτος ενιαίος φορέας Ελαιολάδου της Ελλάδας στην Κρήτη

Η Κρήτη δείχνει το δρόμο για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη του Κρητικού Ελαιολάδου, με τον πρώτο φορέα διαχείρισης Ελαιολάδου στην Ελλάδα, να συγκροτήθηκε στην μεγαλόνησο και το καταστατικό του να υπογράφεται οσονούπω.

Η ΕΡΤ Κομοτηνής στο πλαίσιο της ζώνης του Πρωτογενούς τομέα και της εκπομπής , «Κι όμως …η Κοινωνία… Κινείται…», φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών –ΕΑΣ-Ηρακλείου, Σταύρο Γαβαλά, ο οποίος μίλησε πως ξεκίνησε η προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά η ιδέα ξεκίνησε από την ΕΑΣ Ηρακλείου και έκανε έναν μεγάλο αγώνα να πείσει τους παραγωγούς και τους άλλους συνεταιρισμούς από την μια άκρη –Iεράπετρα-ως την άλλη της Κρήτης-Χανιά-, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, κάτω από την ομπρέλα ενός δυνατού ονόματος που συνοδεύει τη φήμη προϊόντος-Brand-.

«Άλλο ο ελαιοκομικός συνεταιρισμός της κάθε περιοχής στην Κρήτη και άλλο το όνομα ΚΡΗΤΗ, που το γνωρίζει ο κόσμος όλος! Με τον τρόπο αυτό της συνένωσης μπορούμε να διεισδύσουμε σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, που για να μας ανοίξουν τις πόρτες χρειάζεται ποιότητα σταθερή και ικανές ποσότητες. Με τον ενιαίο φορέα εκτιμούμε πως θα συγκεντρώσουμε ποσότητες της τάξης των 20.000 τόνων», σημείωσε ο κ. Γαβαλάς.

Επίσης, στάθηκε και στην καλύτερη τιμή που μπορεί να εισπράξει ο παραγωγός από την εμπορία, τυποποίηση και αξιοποίηση και άλλων προϊόντων.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου προχωρεί και σε συνεργασία με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει βάλλει πλώρη στο Οινοποιείο που διαθέτει και που διαχειρίζεται 4.000 σταφύλια, να το μετατρέψει σε ένα οινοποιείο με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων στο περιβάλλον. Μάλιστα και τα υπολείμματα θα τύχουν και αυτά ολοκληρωμένης διαχείρισης (σ.σ. στέμφυλα, κουκούτσια), τα οποία θα αποστέλλονται για κομποστοποίηση.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου δείχνει το δρόμο της Ανάπτυξης, που στηρίζεται στην Συνεργασία, μια δύσκολη λέξη για τους Έλληνες, αλλά και στην επένδυση στη Γνώση, αξιοποιώντας το Πανεπιστήμιο της περιοχής, βάζοντας θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον με εξαιρετικές προοπτικές.

Η συνέντευξη του κ. Γαβαλά στην ΕΡΤ Κομοτηνής</

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ