Γ. Ξηρογιάννης (Γεν. Δ/ντης ΣΕΒ) στο Πρώτο: Οι συνεργασίες επιχειρήσεων και ΑΕΙ έχουν αμφίδρομα οφέλη (audio)

«Στην οικονομία του 2030 για εμάς είναι σχεδόν αυταπόδεικτο πως εκπαίδευση και επιχειρήσεις είναι συμπληρωματικά συστατικά και μάλιστα τόσο στενά δεμένα ώστε η αποτελεσματικότητα του ενός είναι επιταχυντής ανάπτυξης του άλλου» τόνισε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, με αφορμή τη συμμετοχή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων, στην Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων, πριν λίγες ημέρες.

Η πρόσκληση αυτή ήταν αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών που έχει χτίσει ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια με τα περισσότερα πανεπιστήμια και αυτό που ειπώθηκε στη Σύνοδο, είναι το αυτονόητο, σύμφωνα με τον Ξηρογιάννη, «ότι η παιδεία είναι θεμέλιο της κοινωνίας μας και θέλουμε πραγματικά σαν επιχειρήσεις να ενισχύσουμε την παιδεία».

«Γιατί το μέλλον των νέων, των επιχειρήσεων αλλά και της χώρας γενικότερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παιδεία. Είπαμε επίσης ότι στο παρελθόν η σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων είναι κάποια στερεότυπα τα οποία θέλουμε να τα επαναπροσδιορίσουμε ή και να τα αλλάξουμε» προσέθεσε ο κ. Ξηρογιάννης.

«Τα οφέλη σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΑΕΙ είναι αμφίδρομα και μόνο αμοιβαία. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις, αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής. Τα πανεπιστήμια αποκτούν ταυτόχρονα πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους, δεδομένα αλλά και προβλήματα των επιχειρήσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις» περιέγραψε ο κ. Ξηρογιάννης.

Ήδη, σημείωσε, πολλές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ, χρηματοδοτούν έρευνα αιχμής, χρηματοδοτούν βιομηχανικά διδακτορικά, χρηματοδοτούν ακόμα και προγράμματα σπουδών, χρηματοδοτούν διαλέξεις πολύ έμπειρων στελεχών της βιομηχανίας μέσα στα πανεπιστήμια και σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Να σημειώσω όμως κάτι αυτονόητο που μάλλον δεν είναι τόσο ευρέως αποδεκτό. Δεν θεωρούμε ότι όλα τα θέματα των ΑΕΙ, όλες οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες πρέπει να συνδέονται αυτονόητα με τις επιχειρήσεις. Εμείς λέμε, εκείνο το μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας που δημιουργεί τους επαγγελματίες του αύριο, πρέπει από σήμερα να έχει στενή σχέση και επαφή με τις επιχειρήσεις. Αυτό το κομμάτι θέλουμε να ενισχύσουμε» επισήμανε.

Συζητήθηκε λοιπόν με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη και ο χάρτης των πτυχίων αλλά το κυριότερο, το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών.

«Αν θέλουμε οι επαγγελματίες μας, του 2030 να έχουν αυτές τις γνώσεις που θα κάνουν τη χώρα και την οικονομία πολύ ανταγωνιστική, πρέπει από σήμερα να δίνουμε στους φοιτητές εκείνα τα εφόδια που όταν αποφοιτήσουν να είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην οικονομία αλλά και οι ίδιοι να αποκτήσουν επαγγελματική ευημερία, κοινωνική ευημερία και ούτω καθεξής. Για εμάς και τα δύο αυτά είναι εξίσου σημαντικά» συμπλήρωσε ο κ. Ξηρογιάννης, σημειώνοντας ότι ήταν κοινή αντίληψη όλων των πλευρών ότι το πνευματικό κεφάλαιο της Ελλάδας πρέπει να αποτελεί συνεχώς το ισχυρό πλεονέκτημα της χώρας.

«Άρα όλοι μαζί έχουμε όφελος να δημιουργήσουμε ένα σύνολο στελεχών αποφοίτων με γνώσεις, με άρτια εξειδίκευση υψηλής στάθμης, που να στηρίζει επαγγελματικά όλες τις προσπάθειες της χώρας στην τέταρτη βιομηχανική εποχή και αυτό ήταν ένα κοινό συμπέρασμα και μια συναντίληψη όσων μιλούσαμε στο διάλειμμα της Συνόδου. Φυσικά πρέπει να δούμε ειδικότερα πώς θα το κάνουμε αυτό πράξη» είπε καταλήγοντας ο κ. Ξηρογιάννης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος