Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται ο πληθωρισμός – Αποδίδουν καρπούς τα μέτρα κατά της ακρίβειας (Πίνακες με παραδείγματα)

Κρίσιμα είναι τα στοιχεία της πορείας του πληθωρισμού που ανακοινώνονται από την Eurostat αυτή την εβδομάδα καθώς θα εξαρτηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών στο εσωτερικό της χώρας αλλά και η πορεία των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πληθωρισμός σε Ελλάδα – Ευρώπη

ΦεβρουάριοςΔεκέμβριος
Ευρωζώνη2,6%2,9%
Ελλάδα3,1%3,7%

Επιτόκια Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

  • Σήμερα: 4,5%
  • Με τέσσερις μειώσεις 3,5%
  • «Πλαφόν» για τις δόσεις δανείων 3,3%

Αποδίδουν καρπούς τα μέτρα της 1ης Μαρτίου κατά της ακρίβειας

Μπορεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο ο κόφτης του 30% στις προωθητικές ενέργειες που έβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης από την 1η Μαρτίου σε απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής και βρεφικές πάνες φαίνεται να αποδίδει, φέρνοντας μειώσεις στις τελικές τιμές σε ποσοστό έως και 25% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. 

«Επειδή οι εταιρείες ακριβώς για να μη σοκάρουν τους καταναλωτές, οι περισσότερες από αυτές, για να μην πω όλες, συνέχισαν και το προωθητικό τους πλάνο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, βλέπουμε ότι και προσφορές υπάρχουν στην αγορά και οι καταναλωτές τις βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον και οι τιμές κατά κανόνα είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Απόστολος Πεταλάς.

Ο ίδιος σημειώνει, ακόμη: «Αυτή η αλλαγή σε αυτές τις κατηγορίες θα καταγραφεί θετικά και στον πληθωρισμό που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat, διότι επηρεάζει κατευθείαν το επίπεδο του πληθωρισμού μιας και οι προτεινόμενες τιμές είναι χαμηλότερες, αλλά το βιώσουν και οι καταναλωτές στην τσέπη τους».

Ενδεικτικά:

Σαμπουάν που έως τα τέλη Φεβρουαρίου είχε αρχική τιμή 6,96 ευρώ και τελική 3,83 ευρώ, πλέον η τιμή τιμοκαταλόγου διαμορφώνεται στα 5,77 ευρώ και στο ράφι πωλείται στα 2,88 ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ φθηνότερα.

Απορρυπαντικό πιάτων με αρχική τιμή 5,9 ευρώ, έπεσε στα 4,86 ευρώ και η τιμή στο ράφι από τα 3,84 ευρώ υποχώρησε στα 2,96 ευρώ.

Υγρό απορρυπαντικό ρούχων που τον Φεβρουάριο είχε τιμή τιμοκαταλόγου 25,95 ευρώ και τελική τιμή 15 ευρώ, μετά την υποχρεωτική μείωση των προσφορών η αρχική τιμή μειώθηκε στα 19,47 και στο ράφι πλέον κοστίζει 13,9 ευρώ (-7,3%). 

Kατά 1,5 ευρώ φθηνότερα πωλούνται στα ράφια οι βρεφικές πάνες μεγάλης πολυεθνικής μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων. Ειδικότερα, η αρχική τιμή από τα 29,8 ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου, μειώθηκε στα 27,08 ευρώ και η τελική τιμή από τα 14,9 στα 13,58 ευρώ.

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην τιμή του βρεφικού γάλακτος μετά την επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Για παράδειγμα, γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα 26,34 ευρώ στις 29 Φεβρουαρίου πλέον πωλείται στα 21,9 ευρώ (-16,9%). 

«Στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό προϊόντων που πωλούνται μέσω προσφορών κι εκπτώσεων συγκριτικά με τη Δυτική Ευρώπη. Δηλαδή για να δώσουμε μια αίσθηση πάνω από τα μισά προϊόντα στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη χρονιά πουλιώντουσαν κάτω από μια προωθητική ενέργεια» τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Λευτέρης Κιοσές.

Η πορεία του πληθωρισμού τον Μάρτιο θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα επεκτείνει το μέτρο της μείωσης των προσφορών και στα τρόφιμα, σε βασικές κατηγορίες όπως τα γιαούρτια, οι καφέδες, τα δημητριακά, τα άλευρα και τα ζυμαρικά

Τα παράλογα των τιμολογίων του ρεύματος

Τιμή χονδρικής ρεύματος

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ                   102,2 € / MWh
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ                    93,02 € / MWh
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ                 73,61 € / MWh
ΜΑΡΤΙΟΣ                          67,54 € / MWh

Τιμή λιανικής ρεύματος

ΜάρτιοςΑπρίλιος
Έως 500 KWh10,811,6
Πάνω από 500 KWh11,912,75
Νυχτερινό8,048,88
(*λεπτά του € / KWh)

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Θάνος Τσίρος, Γωγώ Κατσέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος