ertnews.gr

Ένθετο “Οικονομία”: Στο 12% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο – Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου κίνησης

10/10 19:25
Ένθετο “Οικονομία”: Στο 12% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο – Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου κίνησης

Δυσάρεστες εκπλήξεις φαίνεται να επιφυλάσσει στους καταναλωτές η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρά την επιδότηση των 25 λεπτών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει με τιμή κοντά ή και πάνω από 1,4 με 1,5 ευρώ το λίτρο από 1,16 ευρώ πέρυσι.

Την ανηφόρα έχει πάρει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης που πλέον είναι ακριβότερο από την αμόλυβδη.

Νέα έκρηξη του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 12%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιουνίου που ήταν 12,1%. Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κατά 332% και της ενέργειας γενικότερα παρασύρουν προς τα πάνω όλο και περισσότερο τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στην αγορά των τροφίμων η πληθωριστική κρίση, με την τιμή του γάλακτος να πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο. Κτηνοτρόφοι, αλλά και βιομηχανίες αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, ενώ προειδοποιούν ακόμα και για ελλείψεις, καθώς η παραγωγή καταγράφει σημαντική μείωση.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αλλά και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πυροδότησαν νέες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Άμεσος είναι ο ο αντίκτυπος στα καύσιμα κίνησης αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αντίστροφη φαίνεται ότι είναι η τάση για το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version