Ένθετο Οικονομία: Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση αλλά και για αποθήκευση, οδηγώντας την τιμή του στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, γύρω από τα 140 €/MWh.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα οι αποθήκες ήταν γεμάτες στο 90,9% από 91,3% την Κυριακή. Αρκετοί αναλυτές προτείνουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης όπως επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερες εισαγωγές LNG για να καλυφθούν οι ανάγκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πέντε ημέρες πριν το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με την ελπίδα ότι στις 13 του μηνός θα καταφέρουν να συμφωνήσουν.

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη και 2,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 3ο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, από 4,2% και 4,3% αντίστοιχα το β΄τρίμηνο,  σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄τρίμηνο ήταν στο 2,8% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ,  προχώρησε στην αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και για τα προηγούμενα τρίμηνα του 2022 όπως και για το 2021.

Δύο διαφορετικά καλάθια για την εορταστική περίοδο ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το ένα είναι εορταστικό, διευρυμένο με 4 νέες κατηγορίες και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Δεκεμβρίου. Το άλλο είναι το “καλάθι του Άη Βασίλη” και αφορά τις αγορές παιχνιδιών μόνο σε καταστήματα, το οποίο επίσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται την την ερχόμενη Τετάρτη και μέχρι 11 Ιανουαρίου.

Το 2023 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για την αγορά λοιπόν πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων σε 10.000 νέους από 25 έως 39 ετών. Το κράτος θα συνδράμει χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τα 3/4 της συνολική τιμής του ακινήτου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος