ertnews.gr

Ένθετο Οικονομία: Ανάπτυξη 1,4% το 2023 εκτιμά ο ΙΟΒΕ

24/01 18:45
Ένθετο Οικονομία: Ανάπτυξη 1,4% το 2023 εκτιμά ο ΙΟΒΕ

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος το ΙΟΒΕ. Στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,4% από 1,6% που προέβλεπε πριν από 3 μήνες. Καθοριστικός ο ρόλος των επενδύσεων οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8% από 12,1% το 2022, με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2023 θα υποχωρήσει στο 4% (από 5% που προβλέπει η κυβέρνηση) και 9,6% που ήταν το 2022 λόγω και της πτωτικής πορείας των τιμών της ενέργειας.

Σημαντική αύξηση  10,2% κατέγραψε το εισόδημα των νοικοκυριών το γ΄ τρίμηνο του 2022 φτάνοντας στα 37,39 δισ. ευρώ από 34,2 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2021. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η αύξηση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχει προκαλέσει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η άνοδος του πληθωρισμού.

Επιστροφή στα επίπεδα του 2014 για το γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.000 μονάδων.. Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών και των blue chips οι οποίες ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πυροδότησε νέα σενάρια για αποφάσεις τόσο πριν όσο και μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Νέα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές θα υπάρξουν εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 που θα έχει αποσαφηνιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και την πορεία των τιμών ενέργειας. Πάντως η ενίσχυση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων έχει «κλειδώσει» και θα φτάσει κοντά στο 1 δις ευρώ το ετήσιο κόστος για την χρηματοδότηση των αυξήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version