Ενισχυμένη καταγράφεται η Ελλάδα στους δείκτες απόδοσης του Enterprise Europe Network, του κορυφαίου δικτύου υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την περίοδο 2022-2025. Αναλυτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διήμερη συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 19-20 Μαΐου 2025. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) και τους συντονιστές της κοινοπραξίας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της κοινοπραξίας και της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής EISMEA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 6.800 ελληνικές επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν και 165 διεθνείς επιχειρηματικές συμπράξεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas. Ειδικότερα, στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, η απόδοση της ελληνικής κοινοπραξίας υπερβαίνει τον μέσο όρο της απόδοσης των κοινοπραξιών στις άλλες χώρες. Το 20,3% των επιτευγμάτων της ελληνικής κοινοπραξίας αφορά επιχειρήσεις στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, έναντι 17,3% που είναι ο μέσος όρος όλων των χωρών.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία θεσμικών παραγόντων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος δήλωσε: «Στόχος μας είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη στήριξη θεσμών που ενδυναμώνουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, και αναδεικνύουν ελληνικά προϊόντα και καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο».
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο του Enterprise Europe Network ως υποδειγματικής πρωτοβουλίας που ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και προάγει τη συνεργασία στην Ευρώπη και συνολικά σε 56 χώρες διεθνώς. Αναφερόμενος στην ελληνική κοινοπραξία, τόνισε την εξαιρετικά σημαντική συμβολή της στην ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες επωφελούνται από εξειδικευμένες υπηρεσίες και διεθνείς συνεργασίες.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνάντηση, ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) Δρ Κυριάκος Τολιάς δήλωσε: «Το EEN είναι μία στρατηγική πρωτοβουλία της Ε.Ε. στην οποία το ΕΚΤ συμμετέχει από την αρχή. Επενδύουμε σταθερά σε δράσεις που ενισχύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups και επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα. Η συμβολή του EEN στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας είναι καταλυτική. Η εξαιρετική αξιολόγηση που έλαβε η ελληνική πρόταση για τη συνέχεια του έργου μέχρι το 2028, είναι αποτέλεσμα της θεσμικής συνεργασίας του ΕΚΤ και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ως συντονιστών της κοινοπραξίας. Μας γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον».
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει τον συντονισμό της ελληνικής κοινοπραξίας για την περίοδο 2025-2028, σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας με συντονιστή το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.
Στην έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mariella Masselink (DG GROW) και Natalia Martínez Páramo (EISMEA) αναφέρθηκαν στις πολιτικές της Επιτροπής για την καινοτομία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τονίζοντας το γεγονός ότι το ΕΕΝ προάγει το πνεύμα συνεργασίας. Έκαναν δε ειδική αναφορά στα αποτελέσματα της ελληνικής κοινοπραξίας και έδωσαν συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της.
Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε επίσης ο Project Adviser του EISMEA και υπεύθυνος για την ελληνική κοινοπραξία Μάκης Τικφέσης, ο οποίος παρουσίασε δείκτες και ποιοτικά στοιχεία για τη σύνθεση και τις επιδόσεις του Δικτύου.
Δείκτες υψηλών επιδόσεων
Με ισχυρό αποτύπωμα στη σύνθεση και στα αποτελέσματα του Enterprise Europe Network, η ελληνική κοινοπραξία ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και για το επόμενο διάστημα. Οι δείκτες που καταγράφουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, παρουσιάστηκαν από τον Αχιλλέα Μπάρλα, στέλεχος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και συντονιστή της κοινοπραξίας για την περίοδο 2022-2025.
6.800 ελληνικές επιχειρήσεις έλαβαν υπηρεσίες από την κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas την περίοδο 2022-2025.
165 διεθνείς επιχειρηματικές συμπράξεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή της ελληνικής κοινοπραξίας.
Πέντε Έλληνες έχουν εκλεγεί στα προεδρεία των θεματικών ομάδων εργασίας και στα συμβουλευτικά όργανα του Δικτύου, ενώ 60 σύμβουλοι από την ελληνική κοινοπραξία συμμετέχουν στα Sector και Thematic Group του Δικτύου.
Η ελληνική κοινοπραξία έρχεται πρώτη εντός του Δικτύου στον δείκτη μεταφοράς τεχνογνωσίας, με ανάληψη 12 πρωτοβουλιών ανταλλαγής προσωπικού (Staff Exchange), και δεύτερη στις υποβολές προτάσεων στο έργο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης EENergy με 126 προτάσεις.
Πολύ θετικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην έρευνα αποτίμησης της ποιότητας των υπηρεσιών του Δικτύου. Στον τελευταίο κύκλο του Impact Survey, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν υπηρεσίες από το ΕΕΝ δηλώνουν αύξηση του τζίρου τους κατά 35,5%, ενώ 9 στις 10 περιγράφουν ότι το Δίκτυο ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους εξαιρετικά ή πολύ καλά.
Η φήμη των ελληνικών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται με τη βοήθεια του Δικτύου ταξιδεύει εκτός συνόρων. Δεκαέξι περιπτώσεις – «Ιστορίες Επιτυχίας» κατατέθηκαν από την ελληνική κοινοπραξία και κάποιες από αυτές προβλήθηκαν στον διεθνή ιστότοπο του ΕΕΝ. Αναλογικά, μία στις δέκα ιστορίες επιτυχίας που έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο προέρχεται από τη χώρα μας.
Σημαντική είναι η αναγνωρισιμότητα του Δικτύου στην Ελλάδα, ένας δείκτης που εξετάζεται με προσοχή από την ΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με ένα ποσοστό αναγνωρισιμότητας του Δικτύου στον πληθυσμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 21%.
Το EEN Hellas συνεχίζει με μεγαλύτερες απαιτήσεις
Το Enteprise Europe Network συνεχίζει το ταξίδι του στην Ελλάδα και στην επόμενη περίοδο 2025-2028 καθώς η πρόταση χρηματοδότησης του έργου που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκε αποσπώντας μια εξαιρετική βαθμολογία (95/100).
«Η ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις σύμφωνα με τις φιλοδοξίες και τους στόχους των πιο δυναμικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα» δήλωσε ο Αχιλλέας Μπάρλας.
Ο Άγγελος Αγγελίδης, στέλεχος του ΕΚΤ, παρουσίασε τη δομή και τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου σχήματος που θα υλοποιήσει το έργο «EEN Hellas 2028».
Πάνελ συζήτησης με επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο της συνάντησης στον Βόλο, τέσσερις καινοτόμες επιχειρήσεις με έδρα τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα μίλησαν για το ταξίδι τους με το Enterprise Europe Network.
Στο πάνελ, που συντόνισε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της κοινοπραξίας Παναγιώτης Φραντζής, στέλεχος του ΕΚΤ, ο ιδρυτής της FarmB Διονύσης Μπόχτης, ο Managing Director της Indeex Δημήτρης Καραγκούνης, ο συνιδιοκτήτης και διευθυντής πωλήσεων της Analysis Αριστείδης Ιακώβου και ο senior engineer της Centaur Technologies Δημήτρης Αλεξάνδρου άνοιξαν μία ειλικρινή και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών της ΕE σχετικά με τις υπηρεσίες που έλαβαν από το Δίκτυο.
Η ταυτότητα του Enterprise Europe Network Hellas
Η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas την περίοδο 2022-2025 συγκροτήθηκε από 16 φορείς υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Δίκτυο ΠΡΑΞΗ – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ)
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ)
ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Επιμελητήριο Αρκαδίας
Επιμελητήριο Ιωαννίνων
Επιμελητήριο Καβάλας
Επιμελητήριο Ηρακλείου
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ)
Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας, MIRTEC S.A. (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος