Ενημέρωση – Αγορές: Κυριαρχεί η αβεβαιότητα – Προειδοποίηση από Ντε Γκίντος για κίνδυνο μεγάλης διόρθωσης

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα (31/5) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η οικονομία της Κίνας άρχισε να κατεβάζει ταχύτητα τους τελευταίους δύο μήνες. Οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν μειωθεί, ενώ οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, εγείροντας αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 5% για ολόκληρο το έτος.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι το Πεκίνο δυσκολεύεται να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παρότι χαλάρωσε τους δρακόντειους ελέγχους Covid μετά την πανδημία.

Ο επίσημος δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στο 48,8 τον Μάιο, σε σύγκριση με 49,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ παραμένουν εύθραυστες. Οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, νοικοκυριών και δημόσιων οικονομικών. Επιπλέον, μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη μείωση των τιμών των ακινήτων, μετοχών και ομολόγων, αναφέρει η Κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος μιλώντας στο CNBC προειδοποίησε για τον κίνδυνο να βιώσει περαιτέρω σοκ η παγκόσμια οικονομία. «θα μπορούσαμε να έχουμε ένα απότομο sell off στις αγορές» τόνισε.

«Οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές. Επομένως εάν έχουμε δυσάρεστες ειδήσεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές, θα έρθει η διόρθωση» σημείωσε ο ντε Γκίντος .

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,76%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,03%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,75%, το Μιλάνο παρουσιάζει απώλειες κατά 1,23% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,43%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας άνω των 320 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.218,65 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,52%

Ομόλογα

Νέα σημαντική πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 8 μονάδες βάσης, στο 2,26%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 9 bps στο 4,06%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει απώλειες κατά 10μονάδες, στο 3,30% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,70% παρουσιάζοντας πτώση κατά 4 μονάδες βάσης.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα – Φυσικό αέριο

Σημαντικές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,86%, στα 68,80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,10%, βρίσκεται στα $72, 77.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0686 δολ./ευρώ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος