Ενημέρωση – Αγορές: «Κατηφορίζει» για όγδοη διαδοχική εβδομάδα το φυσικό αέριο – Έπεσε στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Μικρές ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ πλησιάζουν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια και ταυτόχρονα θέτει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Στην Ευρώπη, η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μειώσει τον δομικό πληθωρισμό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος έπρεπε να τιμολογηθεί στο κόστος όλων των αγαθών έως τις υπηρεσίες, υποστήριξε ο κ. Λέιν και πρόσθεσε ότι « όταν οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός, επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση από το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μικρότερη πίεση στο κόστος ζωής, επομένως και στις αυξήσεις των μισθών».

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εξακολουθούν να κατηφορίζουν για όγδοη διαδοχική εβδομάδα καταγράφοντας το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια σερί εβδομαδιαίας πτώσης από το 2007, διευρύνοντας τις απώλειες , οι οποίες ανέρχονται κοντά στο 70%, από την αρχή του έτους.

Σε εγχώριο επίπεδο, Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έως το τέλος του 2023 φαίνεται εύλογη, επισημαίνει η Société Générale σε έκθεσή της, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει από τον Οκτώβριο. Μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη, με τον δεύτερο γύρο των εκλογών στα τέλη Ιουνίου να εκκρεμεί ακόμη, αλλά πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη, τονίζει.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,35%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 0,43%, στη Μαδρίτη κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,04%, το Μιλάνο παρουσιάζει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,01% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,25%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας άνω των 120 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στις 1.220 μονάδες παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό περίπου 1,5%.

Ομόλογα

Μικρές μεταβολές καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,53%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 4,41%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 1 μονάδα, στο 3,60% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,88% παρουσιάζοντας άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη ως τίτλοι επενδυτικής βαθμίδας εκτιμούν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκονται περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από αυτές των αντίστοιχων ιταλικών, παρότι η Ιταλία έχει αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Μια πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας θα μπορούσε να γίνει τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρίν έναν μήνα, τον Απρίλιο, η S&P έδωσε θετικές προοπτικές, και τόνισε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα – Φυσικό αέριο

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,05%, στα 72,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,80%, βρίσκεται στα $76,87.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0746 δολ./ευρώ.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, για παράδοση τον επόμενο μήνα, που διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρεί κατά σχεδόν 4% και βρίσκεται στα 25,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος