«Ένεση» 700 εκατ. ευρώ στην αγορά μέσω επιταγής «ακρίβειας» και επιδόματος θέρμανσης

Array

Σε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, ανέρχονται οι ενισχύσεις που θα διατεθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες μέσω της επιταγής «ακρίβειας» των 250 ευρώ και την πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφάπαξ ενίσχυση ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ στα 190 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για το επίδομα θέρμανσης. 

Η ενίσχυση των 250 ευρώ χορηγείται σε: 

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ
  • 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 172.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

Έχει ήδη ξεκινήσει και η καταβολή διπλού Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και 1,5 επιπλέον δόσης επιδόματος παιδιού σε:   

  • 225.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και
  • 800.000 δικαιούχους επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ.

Στη «δέσμη» των επιδομάτων προστίθενται από τον Φεβρουάριο άλλα 650 εκατ. ευρώ τα οποία θα μοιραστούν- σε βάθος εξαμήνου- σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά υπό μορφή κάρτας αγορών

Για ένα ακόμα τρίμηνο θα συνεχιστεί και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, αντί των 25 που είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

Η μείωση της επιδότησης έρχεται μετά την υποχώρηση των τιμών λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 1,40 ευρώ ανά λίτρο στα 1,14 ευρώ ανά λίτρο συνυπολογιζομένης της επιδότησης των διυλιστηρίων με 7,5 λεπτά το λίτρο η οποία ισχύει έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

«Ανάσα» από την παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ανακοίνωσε χθες και την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως του τέλος Φεβρουαρίου, όπως έγινε και πέρυσι. 

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας  του επομένου έτους έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 με την παράταση να αφορά και την προθεσμία κατάθεσης πινακίδων.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως όσοι σκόπευαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους (ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ) θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους έως και τις 28 Φεβρουαρίου χωρίς να κινδυνεύουν με τη βεβαίωση προστίμου ισόποσου με τα τέλη κυκλοφορίας (που δεν θα καταβάλλουν).

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος