Ενεργειακή κρίση – Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για ρευστό σε περίπτωση μπλακ άουτ

Array

Οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση μπλακ άουτ για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση επιπλέον δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις, είπε μία από τις πηγές.

Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την κατά προτεραιότητα πρόσβαση στα καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών, είπαν άλλοι, σχολιάζοντας τις προετοιμασίες που επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν την κεντρική τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είπαν οι πηγές.

Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν υποβαθμίσει δημοσίως την πιθανότητα ενός μπλακ άουτ, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την απειλή και πόσο αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ή ακόμη και από σαμποτάζ.

Υπογραμμίζουν επίσης τις διευρυνόμενες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τη Γερμανία, η οποία επί δεκαετίες βασιζόταν στην προσιτή ρωσική ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό και απειλή διαταραχών από την έλλειψη καυσίμων και ενέργειας.

Η πρόσβαση στα μετρητά είναι σημαντικό ζήτημα για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια που προσφέρουν και τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πληρώνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Ωστόσο, ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά σενάρια και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα καθώς η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαθαίνει και ο χειμώνας πλησιάζει. Εάν σημειωθεί μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός της ποσότητας των μετρητών που λαμβάνουν οι ιδιώτες, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Η Bundesbank επεξεργάζεται τα μετρητά που διακινούνται στα καταστήματα και την οικονομία της Γερμανίας, διατηρώντας την κυκλοφορία σε τάξη. Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για οποιαδήποτε έξαρση της ζήτησης, δήλωσε η ίδια πηγή.

Περισσότερο από το 40% των Γερμανών φοβάται ένα μπλακ άουτ τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Funke Mediengruppe. Το γραφείο καταστροφών της Γερμανίας δήλωσε ότι συνιστά στους πολίτες να διατηρούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος και το θεωρούν ως έναν νέο, απρόβλεπτο μέχρι πρότινος κίνδυνο, δήλωσε αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.

Στη Φρανκφούρτη, την τραπεζική πρωτεύουσα της Γερμανίας, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε να απαιτηθεί η υποβολή σχεδίου blackout έως τις 17 Νοεμβρίου. Ο πολιτικός, ο Markus Fuchs του δεξιού κόμματος AfD, είπε στο συμβούλιο ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρξει σχέδιο. Αλλά τα άλλα κόμματα απέρριψαν την πρόταση, κατηγορώντας τον Fuchs και το κόμμα του ότι υποκινούν τον πανικό. Ο Fuchs δήλωσε αργότερα σε τηλεφωνική συνέντευξη: “Αν βρίσκαμε μια λύση για την παγκόσμια ειρήνη, θα την απορρίπταμε“.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος