Την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, να τίθεται στο επίκεντρο μιας ακόμη συνάντησης των αρμόδιων υπουργών. Στόχος, η στενότερη συνεργασία των τριών χωρών για την ενεργειακή τους ασφάλεια, με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο.
Στη συνάντηση που έγινε στην Ιερουσαλήμ οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ κατέληξαν στο σχήμα των ενεργειακών πρωτοβουλιών που μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια και περιλαμβάνουν:
- την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia interconnector,
- την κατασκευή του αγωγού Εast Μed για μεταφορά φυσικού αερίου
- και την κατασκευή πλατφόρμας για μεταφορά LNG από την Κύπρο
«Προωθούμε εμβληματικά έργα τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Το Ισραήλ και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο προκειμένου να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές και τους ενεργειακούς διαδρόμους της εισαγόμενης ενέργειας.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ -Ελλάδας- Κύπρου και της Αιγύπτου με την ονομασία Eurasia Interconnector προβλέπει την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη σε βάθος έως και 2 χιλιομέτρων. Μέσω του καλωδίου θα έχει μεταφέρονται εως 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας προς κάθε κατεύθυνση και αναμένεται να κοστίσει 1.5 δισ. ευρώ.
H Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector είναι ένα έργο που μας κάνει υπερήφανους γιατί μας δίνει ενεργειακή ασφάλεια. Η χρηματοδότηση με 650 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη καθιστά το έργο ρεαλιστικό».
East Med: Η Τουρκία διεκδικεί τη μεταφορά φυσικού αερίου
Το ενδιαφέρον αναθερμαίνεται και για τον Εast Med με στόχο την υποθαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Διεκδικητής της μεταφοράς του αερίου μέσω αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της είναι και η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας της γείτονος χώρας που θέλει να έχει λόγο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
«Είτε διασυνδεθούμε μέσω εμπορίας της ενέργειας, είτε μέσω υποδομών μεταφοράς ενέργειας, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πώς η ενέργεια είναι ταυτόσημη με την ασφάλεια», τόνισε η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Αριν Ελχαράρι.
Εναλλακτικά, η εγκατάσταση πλατφόρμας LNG στην Κύπρο
«Χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις υφιστάμενες υποδομές LNG της Αιγύπτου και μια μελλοντική υποδομή LNG στην Κύπρο, μία πρόταση που συζητήσαμε σήμερα, είναι ο ταχύτερος και πιο ευέλικτος τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Στην Τριμερή Σύνοδο με τις ομολόγους από το Ισραήλ και την Κύπρο 🇮🇱🇨🇾 συζητήσαμε για τα εμβληματικά ενεργειακά έργα που προωθούμε, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, τον αγωγό EastMed και τη μεταφορά LNG από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. pic.twitter.com/LjRCpzlmph
— Kostas Skrekas | Κώστας Σκρέκας (@KostasSkrekas) April 11, 2022
Ο Έλληνας υπουργός ενέργειας προανήγγειλε πως θα επιταχυνθούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο Πρωθυπουργός την Τρίτη.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος