Έλλειμμα 10 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Array

Στα 10 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, σημειώνοντας «άλμα» 4,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών και φυσικά με υψηλότερες τιμές λόγω πληθωρισμού.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 43,3% σε τρέχουσες τιμές (7,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 48,1% σε τρέχουσες τιμές (21,6% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 27,5% και 30,5% αντίστοιχα (10,4% και 21,5% σε σταθερές τιμές).

Το έλλειμμα στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο εάν δεν υπήρχε το μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, το οποίο ενίσχυσε το ισοζύγιο υπηρεσιών.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος:

-Τον Αύγουστο του 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 952,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 449,1 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 70,3% σε τρέχουσες τιμές (21,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 48,8% σε τρέχουσες τιμές (19,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 36,2% σε τρέχουσες τιμές (15,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 23,8% σε τρέχουσες τιμές (15,2% σε σταθερές τιμές). Σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αντίστοιχων τιμών.

-Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 44,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

-Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, λόγω της μείωσης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.

Στο οκτάμηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,2 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,0 δισεκ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 43,3% σε τρέχουσες τιμές (7,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 48,1% σε τρέχουσες τιμές (21,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 27,5% και 30,5% αντίστοιχα (10,4% και 21,5% σε σταθερές τιμές).

-Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.

-Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρό έλλειμμα έναντι πλεονάσματος την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων που κατέγραψε ο τομέας της γενικής κυβέρνησης.

-Τον Αύγουστο του 2022, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε μείωση του πλεονάσματος σε σχέση με το Αύγουστο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 258,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Στο τέλος Αυγούστου 2022, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 11,1 δισεκ. ευρώ, έναντι 12,1 δισεκ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2021.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος