ertnews.gr

Ζητούμενο να επαναληφθεί η θετική έξοδος στις αγορές – Τα επόμενα βήματα μετά το ομόλογο (video)

26/07 22:20
Ζητούμενο να επαναληφθεί η θετική έξοδος στις αγορές – Τα επόμενα βήματα μετά το ομόλογο (video)

Ο δρόμος των αγορών για την Ελλάδα άνοιξε. Μια κίνηση την οποία ο ξένος τύπος υποδέχτηκε με εκτενή σχόλια. Στόχος της Αθήνας η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια και να αποκτήσει γερές βάσεις. Έγινε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πανηγυρίζουμε, έγινε ένα βήμα για το τέλος της περιπέτειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από την έξοδο στις αγορές. Το εγχείρημα θα επαναληφθεί και σε ένα χρόνο ελπίζουμε η χώρα να καλύπτει με αυτό τον τρόπο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιτυχή χαρακτηρίζει την έξοδο στις αγορές ο Γιάννης Δραγασάκης, και εκτιμά ότι μπαίνουν οι βάσεις για διαδοχικά θετικά γεγονότα που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το μνημόνιο το 2018.

«Όλα τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου μαρτυρούν πως το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση, χάρη στη σταθερή αναπτυξιακή πορεία που εξασφαλίζει η νέα στρατηγική και η οποία αποτυπώνεται στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών, στη θεαματική προσέλευση τουριστών, στην αξιοσημείωτη σταθερή επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής, στην αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου και της οικοδομικής δραστηριότητας, στην κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και βεβαίως στη μεγάλη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο «2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση», που πραγματοποιείται στη Λαμία.

Στην απόφαση της Αθήνας να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Η δοκιμή των αγορών νωρίτερα μπορεί να είναι επωφελής, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση θα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του προγράμματος και τους στόχους βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της μη περαιτέρω αύξησης του χρέους» σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε  η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντελια Βελκουλεσκου στη Ναυτεμπορική.

Ως θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, την έξοδο της χώρας στις αγορές προσθέτοντας ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η έξοδος στις αγορές βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης.

Πληρώνουμε ακριβά το κόστος της τραγικής διαχείρισης της κυβέρνησης, όπως και της τριετούς καθυστέρησης που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε από την Καβάλα όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αφήγημα της κυβέρνησης που προσπαθεί να ενισχύσει με την έξοδο στις αγορές είναι εκτός πραγματικότητας υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια “εμπιστοσύνη” των αγορών είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων» σημειώνει το ΚΚΕ.

Η Ένωση Κεντρώων επαναλαμβάνει ότι ο δανεισμός ήταν αναγκαίος προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο Σαμαρά, κάτι που αποκρύπτει τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ.

Για διγλωσσία και αβάσιμους πανηγυρισμούς κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου, Χ. Ρουμελιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version