ertnews.gr

Τα ενεργειακά στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κλιμάκια των θεσμών

20/01 17:17
Τα ενεργειακά στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κλιμάκια των θεσμών

Τα ενεργειακά και ιδιαίτερα το θέμα της ΔΕΗ θα τεθούν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε Βρυξέλλες και Αθήνα, όπου την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Εβδομάδα συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών η τρέχουσα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε μια θετική έκθεση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στις συζητήσεις με στόχο να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα στους στόχους που θα υπηρετεί από το 2021 και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους για τα πλεονάσματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για το συγκεκριμένο θέμα.

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα έχει επίσης ο Έλληνας υπουργός με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, στον οποίο ο κ. Σταϊκούρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιο με τα ελληνικά επιχειρήματα για τα πλεονάσματα. Θα συναντηθεί επίσης με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Επιστρέφοντας από το Eurogroup o κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την 5η αξιολόγηση, η οποία δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αλλά θα προετοιμάσει τις αποφάσεις για την χρήση των κεφαλαίων αυτών για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Σημαντικά θεωρούνται και τα τραπεζικά θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Από την 1η Μαΐου και μετά θα πάψει να υφίσταται το ισχύουν καθεστώς για την προστασία της α’ κατοικίας, που αναμένεται να αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο για τη διευθέτηση όλων των οφειλών των ιδιωτών με αντικειμενικά κριτήρια μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με μέριμνα για την προστασία των οικονομικά ασθενών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version