ertnews.gr

Reuters:Πρόκληση για την Ελλάδα η προσέλκυση συντηρητικών επενδυτών

02/02 11:26
Reuters:Πρόκληση για την Ελλάδα η προσέλκυση συντηρητικών επενδυτών

Η επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές τονίζει το Reuters, τονίζοντας ότι η εγχώρια οικονομία αναπτύσσεται, η πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίζεται ενώ ελπίζει πως θα βγεί απο το πρόγραμμα διάσωσης. Να μην υπάρξει εφησυχασμός μετά το τέλος του προγράμματος προειδοποιεί ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η χώρα υλοποιεί ταχύτατα τις μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2017 για πρώτη φορά μετά το 2014 με την επιτυχή πώληση 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 4,625%.

Ομως, η πώληση του 5ετούς ομολόγου υποστηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό από hedge funds.

Αν η χώρα κατορθώσει να προσελκύσει ένα υψηλότερο ποσοστό συντηρητικών fund στην επόμενη έκδοση ομολόγων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σημάδι εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Εμπόδιο αποτελεί επίσης η σχετικά μικρή αγορά ελληνικών ομολόγων που δυσκολεύει την εμπλοκή μεγάλων επενδυτών. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των 316 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια επίσημων δανειστών εκ των οποίων 40 δισ. είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγορά.

Πάντως, όσοι πίστεψαν το ελληνικό στόρι απόλαυσαν αποδόσεις άνω του 40% σε όρους δολαρίου το 2017, τις καλύτερες στην Ευρώπη, συμπληρώνει το Reuters.

Τι λέει ο Jeffrey Franks του ΔΝΤ

Ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, συστήνει προσοχή.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος.

Ομως, ο Jeffrey Franks τονίζει ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να εφησυχάσει μετά την λήξη του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version