ertnews.gr

Πώς θα οδηγηθούμε στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους (audio)

14/11 16:49
Πώς θα οδηγηθούμε στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους (audio)

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Διεθνούς Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστα Μελά για την πορεία της β΄ αξιολόγησης, την ποσοτική χαλάρωση και τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Μελάς είπε, ότι «το κομμάτι της β’ αξιολόγησης είναι περισσότερο θεσμικό» και εάν τελειώσει αυτή η αξιολόγηση και κλείσει το εργασιακό, θα μπορέσει να προχωρήσει η περιβόητη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους. Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας, εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (σε περιορισμένο πάντως αριθμό) της τάξεως των 3δισ, που θα εισρεύσουν στο τραπεζικό σύστημα και αυτό θα τα διοχετεύσει στην αγορά, με αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας.

Ο κ. Μελάς είπε για τα κόκκινα δάνεια, ότι ήδη υπάρχει μία λύση αλλά το θέμα είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται. Πάντως επεσήμανε, πως όσο και να ρυθμιστούν θα δημιουργούνται κι άλλα, επομένως μόνο με ανάπτυξη και την μεγέθυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με μείωση της ανεργίας (άρα και την αύξηση εισοδήματος) μπορεί να μειωθεί ουσιαστικά το πρόβλημα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μελάς είπε ότι «τα ξένα funds σε συνεργασία με τις τράπεζες, αγοράζουν τα δάνεια για να τα ανακυκλώσουν. Να δημιουργήσουν ομόλογα, να τα διοχετεύσουν στις αγορές και να απελευθερώσουν ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια των τραπεζών, ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν». Επεσήμανε όμως ότι αυτή είναι μία αργή διαδικασία για την ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version