ertnews.gr

Ισχυρή ζήτηση για το 7ετές-Τσακαλώτος: Αντλήσαμε χρήματα σε μη ευνοϊκές συνθήκες (video)

08/02 21:31
Ισχυρή ζήτηση για το 7ετές-Τσακαλώτος: Αντλήσαμε χρήματα σε μη ευνοϊκές συνθήκες (video)

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τελικώς για το ελληνικό επταετές ομόλογο που εκδόθηκε την Πέμπτη και καλύφθηκε με επιτυχία από διεθνείς επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία δεν ήταν και η καλύτερη λόγω των αναταράξεων στα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 320 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αναδόχους τράπεζες. Το Δημόσιο άντλησε περίπου 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,5%.

Δεδομένων των συνθηκών η απόδοση θεωρείται ικανοποιητική αν και πριν ξεσπάσει η αναταραχή στις αγορές ο στόχος ήταν να κινηθεί το επιτόκιο ελαφρώς κάτω από το 3,5%. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με την αρχική «καθοδήγηση» στο 3,75%. Το ποσοστό αυτό στη διάρκεια της ημέρας, μειώθηκε στο εύρος 3,5-3,625% και τελικώς έκλεισε στο 3,5%.
Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε μια ημέρα γενικευμένης ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. Τα 7ετή-10ετή χρεόγραφα των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Γαλλίας κλπ.) ανέβηκαν σήμερα κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Γενικότερα στις αγορές υπάρχει τις τελευταίες μέρες αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα, που καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Γι’ αυτό η ελληνική έκδοση πήγε μερικές μέρες πίσω απ’ ό,τι είχε σχεδιασθεί αρχικά.

«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε αισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά εάν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο-Ισχυρή ζήτηση (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version