«Ελλάδα 2.0»: «Έπεσαν» οι υπογραφές για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ύψους 30,5 δισ. ευρώ, έγινε με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Paolo Gentiloni και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το «Ελλάδα 2.0» κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καθορίζει λεπτομερώς τα βήματα παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία εξειδικεύει τις ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης, τους δείκτες εκπλήρωσης των προβλεπόμενων οροσήμων και στόχων, τις ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα τεκμηρίωσης, και, κατά περίπτωση, τα πρόσθετα ορόσημα και στόχους που σχετίζονται με την πληρωμή του δανείου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του «με δεδομένο ότι η ειδοποιός διαφορά του Ταμείου Ανάκαμψης από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως οι εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη πραγματοποιούνται με βάση την εκπλήρωση οροσήμων και στόχων, και όχι δαπανών, η συμφωνία επιχειρησιακών ρυθμίσεων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας στη διαδρομή με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η Επιχειρησιακή Συμφωνία, η οποία ξεπερνά τις 400 σελίδες, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για πολλούς μήνες, και πλέον αποτελεί το βήμα που εκκρεμούσε για την υποβολή αιτήματος για το 1ο πακέτο δόσεων (δανείου και επιδότησης αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ) το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, σχεδιάζεται να κατατεθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Προς το παρόν αίτημα έχει υποβάλει η Ισπανία που έλαβε χθες και το πρώτο πακέτο δόσεων, αφού υπέγραψε τη δική της Επιχειρησιακή Συμφωνία με την Επιτροπή.

Η συμφωνία προβλέπει πως τέσσερις φορές το χρόνο με συγκεκριμένη προθεσμία η Αθήνα θα στέλνει στις Βρυξέλλες έκθεση προόδου, ενώ θα διεξάγει επίσης 4 φορές το χρόνο διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την πρόοδο του σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.  Στα 2 παραρτήματα της συμφωνίας γίνεται εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η πιστοποίηση πως έχουν ολοκληρωθεί τα συμφωνηθέντα σε κάθε πεδίο μέσα από 330 περίπου ορόσημα και στόχους που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο.

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος