ΕΚΤ: Παρέμβαση για μείωση των σπρεντ των υπερχρεωμένων χωρών

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη κρίση τιμών της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει με μια ιστορικής σημασίας απόφαση. Σε έκτακτη συνεδρίαση κι ενώ υπάρχει αρκετή ανησυχία για τον πληθωρισμό, αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων του Νότου, με στόχο την αντιμετώπιση της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές.

Κρίση τιμών στην Ευρώπη – Παρέμβαση της ΕΚΤ

Εύλογη είναι μία αναδρομή, όταν ο Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, τον Ιούλιο του 2012 ανέφερε: «Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ». Η σημερινή απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ θύμισε την αποφασιστικότητα του Μάριο Ντράγκι κατά την κρίση του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει για να μειωθούν τα σπρεντ των υπερχρεωμένων χωρών, με τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, αλλά και επανεπενδύσεις των ποσών από τα ομόλογα που ωριμάζουν.

Ανησυχία για έκρηξη του πληθωρισμού

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ, καθώς και η προσμονή της ιστορικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός έδωσαν ώθηση στις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για το πώς θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός χωρίς να ανακοπεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, αναλύοντας την επικείμενη κατάσταση, δήλωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πέσουμε σε ύφεση».

«Φωτιά» βάζει η Gazprom – Μειώνει ξανά τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Στο τεράστιο πρόβλημα του πληθωρισμού, ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες τις παραδόσεις φυσικού αερίου για τεχνικούς λόγους.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας, ανέφερε πως έχει την εντύπωση ότι η κίνηση της ΕΚΤ είναι περισσότερο πολιτική, παρά μια πρακτικά δικαιολογημένη απόφαση.

Επιπροσθέτως, η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την παροχή αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να τοποθετείται, τονίζοντας: «Βιώνουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, οπότε είμαστε σε διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης των εισαγωγών ενέργειας, καθώς απομακρυνόμαστε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και πάμε σε αξιόπιστους παρόχους».

Στα ύψη η τιμή των καυσίμων – Σε «ασφυξία» τα νοικοκυριά

Δραματικές αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους Γερμανούς πολίτες να αντιδρούν.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος