«Έκρηξη» πληθωριστικών πιέσεων – Στο 3% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Το «ράλι» στις τιμές της ενέργειας και στις πρώτες ύλες και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα βάζουν «φωτιά» στον πληθωρισμό, ο οποίος μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο.Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο κινήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση από το 1,9% του Σεπτεμβρίου και το 1,2% του Αυγούστου.

Σε μηνιαία βάση καταγράφεται άνοδος κατά 1,7%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου.
Οι αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είναι πλέον εμφανείς, ενώ ήδη έχουν καταφθάσει στους καταναλωτές οι πρώτοι επιβαρυμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η «κούρσα» ενισχύθηκε ιδιαίτερα το Σεπτέμβριο, οπότε το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%. Αυξήσεις τιμών είχαμε τον ίδιο μήνα και στην υπόλοιπη αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών (18,4% σε ετήσια βάση στο ελαιόλαδο, 21,1% στα νωπά λαχανικά, 17,5% σε αρνί και κατσίκι, 7,8% στις μεταφορές, 4,7% στη στέγαση κ.ά.) ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκε περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Στο ντόμινο των αυξήσεων προστέθηκε και το κατασκευαστικό κόστος αφού σε βασικά οικοδομικά προϊόντα (μέταλλο, ξύλο, μονωτικά υλικά, χημικά, πλαστικά, ηλεκτρομηχανολογικά είδη) καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος των τιμών.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 23% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ανήλθε στο 2,1% από 1,9%.

Ο πληθωρισμός Οκτωβρίου βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο ταχύτερος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.

Σύμφωνα πάντως, με όσα δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μειωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τα στοιχήματα της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα έχουν εκτονωθεί τότε.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος