«Έκρηξη» 389% σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο τον Αύγουστο – Aύξηση 32% και στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα

Array

Αύξηση 32% έγραψε το «κοντέρ» των τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων τον περασμένο Αύγουστο (σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021), τροφοδοτώντας περαιτέρω τον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό», εξέλιξη που προοιωνίζεται νέες πιέσεις και στις λιανικές τιμές των προϊόντων το επόμενο διάστημα.

Η ετήσια αύξηση κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020 ήταν 18,7%, σημαντικά χαμηλότερα από την τρέχουσα.

Αύξηση των τιμών σημειώθηκε και από μήνα σε μήνα. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 31,1% έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 32%, τον Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, οφείλεται:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 44%, και:

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 9,8%

Στην αύξηση του Αυγούστου συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών: παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 388,9%, παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 76,2%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 51,8%, παραγωγή βασικών μετάλλων 18,3%, βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 17,5%, βιομηχανία τροφίμων 15,8%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 15,7%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 11,2%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 6,5%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 5,8%, κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 3,7%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3,6%.

Από τον Ιούλιο στον Αύγουστο η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφηκε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 101,7%.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος