Εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο – Ρεκόρ αύξησης στο φυσικό αέριο

Νέο άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Νοέμβριο καθώς έφθασε στο 4,8% (κοντά στο 4,9% της Ευρωζώνης) από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο, τάση η οποία προοιωνίζεται περαιτέρω αύξηση του τιμαρίθμου τους επόμενους μήνες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, από μήνα σε μήνα (Νοέμβριο με Οκτώβριο 2021) παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από τις ανατιμήσεις του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών και των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) αλλά και τις μεταφορές.

Από τα στοιχεία της Αρχής ξεχωρίζουν οι αυξήσεις +180% στο φυσικό αέριο έναντι του Νοεμβρίου του 2020, το +45,2% στο πετρέλαιο θέρμανσης και το +37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Καταγράφεται αύξηση 21,3% στις τιμές σε αρνί και κατσίκι, 18,5% στο ελαιόλαδο και 11% στις πατάτες.
Καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 12,8%.

Αναλυτικότερα, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις στις εξής ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

• 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.

• 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Στον αντίποδα μειώσεις σημειώθηκαν:

• 0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

• 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

• 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.

• 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

• 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κύμα των ανατιμήσεων θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οδηγώντας τον πληθωρισμό νέο «κόκκινο» ρεκόρ μεγαλύτερο των έντεκα ετών που καταγράφεται για το μήνα Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων (ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας) ο κύκλος των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η Εθνική εκτιμά ότι: η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, δηλώνοντας ωστόσο την ετοιμότητά του για νέες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών εάν τούτο κριθεί αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος των ανατιμήσεων (κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα) αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αφήνει ο προϋπολογισμός.
Το πιθανότερο είναι η διατήρηση των παρεμβάσεων με τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και μετά το Δεκέμβριο, με την καθιέρωση όμως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και όχι με οριζόντιες πολιτικές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος