Εκπρ. Τύπου ΕΦΚΑ στο Πρώτο: Ψηφιακά το επίδομα μητρότητας – Προσλήψεις στον ΕΦΚΑ το 2022 (audio)

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, την Δευτέρα θα ανακοινωθεί η ψηφιοποίηση του επιδόματος μητρότητας, με την όλη διαδικασία να ξεκινά και να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά. «200.000 επισκέψεις εγκύων γυναικών, σε δύσκολη κατάσταση γινόντουσαν μέχρι τώρα στα τοπικά υποκαταστήματα για να πάρουν το επίδομα τοκετού και λοχείας. Από Δευτέρα αυτό γίνεται ψηφιακά και η πληρωμή του επιδόματος θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις ανά 15 ημέρες» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

«Το να μην στερείς από τον ασφαλισμένο, τον πολύτιμο χρόνο του αλλά ούτε και χρήμα για να μετακινηθεί, είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη. Κάθε μήνα εξυπηρετούνται 1.500.000 πολίτες μέσω 51 ψηφιακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και θέλουμε τον επόμενο χρόνο να αυξήσουμε και άλλο τις ψηφιακές υπηρεσίες και να φτάσουμε να εξυπηρετούμε 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.

Ο ΕΦΚΑ είναι ο οργανισμός με τον οποίο συνδέονται καθημερινά 6.500.000 πολίτες, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, αυταπασχολούμενοι, απλοί εργαζόμενοι. Έχει το τεράστιο θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις το οποίο αντιμετωπίζεται εδώ και αρκετούς μήνες με μια σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων, σημείωσε ο κ. Τσάπαλος. «Έχουμε 21000 νέες εκδόσεις τον Οκτώβριο, θα ξεπεράσουμε τις 200.000 νέες συντάξεις εντός του 2021. Πέρσι είχαμε βγάλει 165.000 νέες συντάξεις, οπότε είναι σημαντική η βελτίωση της αποδοτικότητας και στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 όλες οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις να έχουν εκκαθαριστεί και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Έχουμε βρει τον τρόπο με τους υπαλλήλους, με τον σωστό έλεγχο της αποδοτικότητας μέσα από τον πύργο ελέγχου, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που θέσαμε σε λειτουργία πριν μερικούς μήνες, το πράσινο κτήριο, μια νέα δομή στην Λεωφόρο Κηφισίας όπου βγαίνουν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με την προμήθεια 3000 ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Ο κ. Τσάπαλος, είπε παράλληλα πως θα γίνουν προσλήψεις στον ΕΦΚΑ το 2022, χωρίς ωστόσο να αποτελεί το μόνο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού. «Είναι και η λανθασμένη κατανομή του προσωπικού εντός του οργανισμού. Αυτή την στιγμή υπηρετούν 7.500 εργαζόμενοι, είναι ο δεύτερος πολυπληθέστερος δημόσιος οργανισμός μετά την ΑΑΔΕ.  Έχουν έχουν κατατεθεί εντός του 2021 περίπου 400 αιτήματα συνταξιοδότησης και αυτά τα κενά θα τα καλύψουμε με προσλήψεις 600 ατόμων εντός του 2022. 500 μόνιμοι και 100 συμβασιούχοι. Αλλά αν δεν βάλουμε αυτούς τους ανθρώπους στις σωστές δομές και στις σωστές θέσεις που πονάει ο οργανισμός, δεν κάνουμε τίποτα. Γι’ αυτό στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας προβλέπεται και η δημιουργία νέου οργανογράμματος για να δοθεί έμφαση σε διευθύνσεις όπως η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων, η Γενική Διεύθυνση Εισφορών, η Πληροφορική που πλέον περνάνε όλα από εκεί, για να έχουμε και τον αριθμό των υπαλλήλων που χρειαζόμαστε και στις κατάλληλες θέσεις».

Στο ίδιο νομοσχέδιο βρίσκεται και το πριμ παραγωγικότητας. «Υπάρχει σήμερα το σύστημα μπόνους αλλά μόνο για εκείνους που εκδίδουν συντάξεις και ο τρόπος που απονέμεται δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε αναλογικός του κόπου που κάνουν, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις στην πληρωμή τους μέχρι και ενός έτους. Αν έβγαζες πάνω από έναν αριθμό συντάξεων έπαιρνες το ίδιο μπόνους, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση. Θα υπάρχει λοιπόν διαβάθμιση στα μπόνους ως προς τις εκδόσεις συντάξεων, ενώ εξετάζουμε να μειώσουμε και το «κατώφλι» των εκδόσεων συντάξεων, για αυτούς που προσπαθούν αλλά δεν πετυχαίνουν άριστα σκορς, να μπορούν να πάρουν και αυτοί ένα μπόνους, για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Και μάλιστα και το συνολικό ποσό του μπόνους από 480€ τον μήνα σήμερα, στόχος είναι να φτάσει στα 7.800€ και επίσης να επεκταθεί και σε άλλες δομές του ΕΦΚΑ, όπως στο τηλεφωνικό κέντρο, που το τελευταίο τρίμηνο γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια» είπε τέλος ο κ. Τσάπαλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος